Magyarország egy díjat besöpört a Bocuse d'Oron

Frissítve: Egy díj már biztos a mienk, Széll Tamásé a legjobb plakát díja, hála a sok-sok szavazatnak. A legjobb halas étel különdíját – minő meglepetés – Norvégia vitte el. A legjobb hús különdíj Nagy-Britanniának járt.

A bronzérem idén a japán csapaté, ezüstérmesek lettek a dánok. Eközben hihetetlen a hangulat, húzzák az időt, egyre csak beszélnek. A közönség tűkön ül. És, most, ebben a pillanatban megvan az arany: a franciáké. Negyedik helyen az angolok végeztek,Széll Tamás és csapata pedig a 10. helyet szerezte meg.

bocuse poster

Ma délután fél hat körül kiderül, ki nyeri meg a Bocuse d'Ort, ami olyan a szakácsoknak, mintha összevontak volna egy olimpiát egy világbajnoksággal, és ráöntöttek volna néhány Eb-t. A kétévente megrendezett verseny tétje nagy, aki itt nyer, annak lábai előtt hever a világ. A versenyen idén indult először magyar versenyző, Széll Tamás az Onyx séfjének személyében, aki az elődöntő után ma Lyonban mutatta meg, mit tud. Az üvegfalú konyhában versenyző Széll mellett egy segéd is van (Garai Ádám), és idén először az ételek nemzetiségét is hangsúlyozni kell. Ezért gulyás, mangalicaszalonna és hagymakompót is be lett építve a menübe, melyet igen nehézkesen tudott felsorolni a konferanszié. Az észt versenyző tanácsadóját mentő vitte el a konyhából, annyira nem bírta a nyomást. A verseny honlapja túlterheltség miatt nem elérhető, annyian szeretnék online nézni a sorsfordító pillanatokat.

Korábban a 10. hely környékére várták Széllt, a versenyt hagyományosan az északi nemzetek versenyzői nyerik.

A Tafelspicc a verseny vége előtt kérdezte Molnár B. Tamást az esélyekről. Szintén ők írták azt, hogy Széll Tamás kiborult, mert az egyik köretét túlmelegítették, ezért szétfolyt, és az egyik zsűritag nem kapott kanalat a gulyáshoz.

"Nehéz mit mondani, mi mindent megtettünk, most már kicsit a szerencsén is múlik az eredmény, azt gondolom. Nagyon szeretném, ha az első tízben végeznénk, de fél füllel azt hallottam – és ennek nem örülnék –, hogy csak az első ötig hirdetik ki a helyezéseket. Azt nem tudom, hogy akkor, ha ez valóban így lesz, akkor meg lehet-e tudni a további helyezéseket, mert minket érdekelne. Eddig nyilvánosak voltak az eredmények egytől huszonnégyig, hogy ki hogyan szerepelt. Nagyon remélem, hogy meg fogjuk tudni, hogy mennyit ért a munkánk, azaz hogy hol tartunk a nemzetközi mezőnyben!"

A versenyt Paul Bocuse, a most 87 éves, az évszázad szakácsának tartott étteremtulajdonos alapította 1987-ben. Azóta minden második évben rendezik meg. A döntőn 24 ország csap össze, 2 nap alatt mérik össze tudásukat. Az ételek elkészítésére 5,5 óra áll rendelkezésre, és a szakácson kívül egy segítő is jelen van, aki nem lehet idősebb 22 évesnél.

A 27 tagú nemzetközi zsűriben a versenyalapító Paul Bocuse, valamint Rasmus Kofoed, a legutóbbi verseny dán győztese és a három Michelin-csillagos Enrico Crippa olasz zsűrielnökön kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Bíró Lajos, a Magyar Bocuse D'Or Akadémia elnöke képviseli, és az amerikai Thomas Keller mellett foglal helyet. Kellernek két olyan étterme van, amely három Michelin-csillagos.

A szabályok meglehetősen szigorúak, megadott alapanyagokból kell elkészíteni az ételeket. Minden évben egy húsos és egy halas ételt kell készíteni, idén a homárt, a lepényhalat és az ír szabadtartású marhát lehet használni. A zöldségek és egyéb hozzávalók maximum tisztítva kerülhetnek be a versenykonyhába, ami valójában egy üvegfalú szoba. A zsűrinek a húsos ételt tálon és két tányéron, míg a halasat tányéron kell tálalni. Az ételekhez való hozzávalókat a helyszínen található "piacról" lehet beszerezni, más alapanyagot nem lehet használni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra