Furagyümölcs-kalauz: ananász

Az ananász finom, egészséges és nem is drága. Szereti gyerek és felnőtt is, tökéletes a reggeli müzlibe vagy gyümölcssalátába is. Szerencsére bárhol beszerezhető és ha hiperben veszi, 300 forintál nem kell többet fizetnie érte.

stockfresh 2152182 healthy-breakfast sizeM

Hogy néz ki?

Elég sokféle ananászt lehet már kapni: tömzsi, hosszúkás, aranybarna, sárga - és fehér húsú. Van amelyeknek kisebbek a lándzsa szerű levelei, van amelyeknek hosszabbak.

Milyet vegyünk?

Az érett ananászt onnan lehet megismerni, hogy levelei, ha meghúzzuk őket, kijönnek. Persze arra is figyelni kell, hogy azért ne dobálja le őket már a legkisebb érintésre, mert akkor valószínűleg túlérett gyümölccsel van dolgunk. A gyümölcs színe nem túl mérvadó, a sárgás, a zöldes és a barnás is lehet finom. Vizsgálja meg a leveleit is, ha a tövén apró szürke pontok vannak, ez utalhat pajzstetűre, ebben az esetben ne vegye meg!

Ázsiában sok helyen vallják azt, hogy az ananászt fogyasztás előtt érdemes egy jó fél órára fejre állítani (a levelei legyenek lefelé, pl egy kancsóba lógatva), hogy a gyümölcs aljában koncentrálódó cukortartalomból a tetejére is jusson. Ha nem felejtik el, egy próbát megér, nálam tényleg működött.

Érdekes lehet még tudni, hogy van, amit hajón szállítanak hozzánk, és van amelyik repülővel utazik. Előbbit éretten szedik és alacsony hőmérsékleten tárolják addig amíg be nem érkezik az országba, utóbbit érdekes módon féléretten szüretelik és így értékesítik. Az ananász levelire aggatott kis cédulából lehet megtudni, hogy melyik eljárással került az országba. Szóval nem árt azt sem csekkolni!  

Hol lehet kapni, mennyiért?

Az ananász egész évben kapható, szinte bárhol beszerezhető. A hiperes és szuperes változatok általában kisebbek és tömzsibbek a drágább társaikhoz képest, amelyeket zöldségesnél vagy piacon szerezhet be. Ára változó, időnként már 250-300 forint körül ki lehet fogni, máskor viszont 600-700 forintot is kérnek egy-egy nagyobb, érett példányért. Magyarországon egyébként a legtöbb ananász és banán a Chiquita cégtől származik.

Hogyan kell felbontani?

Az ananász pucolásának több jó módja is van. A konzervben is látható, lukas közepű szabályos karikákat ilyen kézimasinával állíthatjuk elő. Ezek hátránya az, hogy nagyobb lesz a veszteség, mint ha késsel állunk neki. Előnye, hogy a végeredmény nagyon látványos. Ilyet kb 2000 (műanyag) és 5000 (fém) forint között láttam itthon.

Bontás egyszerűen, késsel:

pinapple1

1. Vágja le az ananász alját és tetejét, ahogy a képen a vonalakkal jelöltem.

2. A gyümölcsöt az egyik vágott felületre állítva, éles késsel fentről lefelé csíkokban vágja le a héjat. Figyeljen arra, hogy ne maradjanak benne a szemek (a kis barna pöttyök).

3. Ha körbe az egész gyümölcsöt meghámozta, vágja négyfelé (hosszában, nem szeletekre), és a negyedek belsejéből szelje le a csutkarészt. A csutka is ehető, de többnyire túlságosan rostos ahhoz, hogy élvezhető is legyen.

Vagy:

1. Vágja le a tetejét és az alját, mint az előbb, de ne hámozza meg.

2. Vágja a gyümölcsöt négyfelé, mint az előbb, hogy négy csónak alakú cikket kapjon.

3. Vágja ki a cikkekből a gyümölcshúst.

Vagy

1. Függőlegesen, a levelénél fogja meg az ananászt, és egy éles késsel vágja le a héját. Figyeljen oda, hogy a kis barna pöttyök se maradjanak a gyümölcs húsában.

2. Ezután fektesse a vágódeszkára a gyümölcsöt és még mindig a leveleit fogva, szeljen le belőle karikákat. Ha nem fás a közepe, már eheti is.

3. Ha nagyon fás a közepe, két módon fogyaszthatja: vagy kivágja a kemény részt a karikákból (pl pici pogácsaszaggatóval), vagy megfelezi őket és cikkelyekre vágja a gyümölcsöt kihagyva a középső részt.

És a látványos módszer:

Ezek voltak az egyszerű megoldások. Van viszont a látványos módszer is, amit előszeretettel alkalmaznak például a thai konyhában, de máshol sem ritka. Ehhez a gyümölcsöt elég vékonyan hámozni, épp csak annyira, hogy a külső héj lejöjjön, de a szemek még a gyümölcsben maradjanak. Ezek a kis barna pöttyök spirálisan helyezkednek el körben, kis gyakorlással és egy éles késsel úgy lehet őket eltávolítani, hogy a végeredmény nagyon látványos lesz. Ezt mutatjuk meg a galériában.

Mihez kezdjünk vele?

Az ananászból rengeteg ételt el lehet készíteni, sósan és édesen is fogyasztható. Az egyik legegyszerűbb és nagyon ízletes recept, a grillezett ananász. Készítsen mézből, egy kis reszelt gyömbérből, kókuszreszelékből és citrom/lime reszelt héjából masszát, mártogassa bele az ananász szeleteket, majd süsse ki őket. A másik recept is nagyon egyszerű.

Ananászos csirkemell

Sózza és borsozza meg a vékonyra szelt csirkemellszeletek mindkét oldalát. Tegye zsírozott jénaiba vagy tepsibe, a tetejére tegyen vékony ananászkarikákatt, majd szórja meg füstölt sajttal. Lefedve 15-20 percig 180 fokon süsse, ezután vegye le a fedőt és addig pirítsa ameddig a sajt meg nem barnul.

Bónusz, így neveljen ananászt

Otthon is megpróbálhatja elültetni, így csinálja: vegyen egy ananászt, amelynek szépek és erősek a levelei. Vágja le a tetejét az üstöke alatt három centivel. Szedje le az alsó leveleket és tegye a csutkát 1-2 napra olyan helyre, ahol rendesen ki tud száradni. Ezután állítsa egy pohár vízbe és körülbelül 2,5-3 hét alatt elkezd majd gyökerezni. (A vizet cserélje naponta.) Ezután ültesse el vízáteresztő képességű földbe (kérjen a virágostól bromélia földet) és tegyen hozzá perlitet is. Az sem árt neki, ha a virágcserép aljára kavicsokat tesz és arra teszi a perlites földet. Ezután nincs más dolga, mint folyamatosan nedvesen tartani (nem tocsogósan!) a földet és várni. Körülbelül két hónappal az ültetés után, már csak egyszer öntözze meg egy héten.

Tipp: olyan helyre tegye a cserepet, ahol egy orchidea is jól érezné magát. Hasonló viszonyok kellenek az ananásznak is.

Korábbi furagyümölcs-kalauzok

GránátalmaAvokádóKókuszdióMangóKakiSweetie (Oroblanco)


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek