Libamájpástétom: a Sparos jobb, mint a méregdrága Rex

Éppen, amikor az olajbogyókat gyűjtöttem be, észrevettem, hogy létezik az Auchanban saját márkás libamájpástétom. Azonnal rácsaptam, és szépen bepakoltam a kosaramba egy rakás különböző márkájú libamájkrémmel egyetemben. Aztán körülnéztem még a Tescóban és a Sparban is, hogy minél teljesebb legyen a felhozatal.

A fénykép a teszt előtt, a kenyerek kenése közben készült
A fénykép a teszt előtt, a kenyerek kenése közben készültDívány

Mivel a libamáj kilója akkor is legalább 4 ezer forint, ha nagyon olcsón vesszük, ezektől a termékektől, különösen az olcsóbbaktól, nagy csodákat nem várhatunk. Pláne igaz ez az apró, de fontos megkülönböztetéssel csak "libamájas pástétom" néven futó versenyzőkre, ezek azok a termékek, amik már tényleg csak mutatóba tartalmaznak libamájat. A megosztott aranyérmet viszont két libamájpástétom kapta, mindkettőben 50 százalék a libamáj aránya.

A teszt legdrágább terméke (6980/kg) egészen rosszul szerepelt, viszont a két nyertes sem tartozik a mezőny olcsójánosai közé, ha a kilóra vetített árat nézzük (5260 és 3980/kg).

Amikor a kóstoló végén megnéztük, hogy melyik szám melyik májkrémet takarta, az összetevőkön igen meglepődtünk. Kiderült, hogy a kóstoltak közül a King és Scandia termék kivételével mindegyikben van sertésszármazék, és csalódás volt a tej-, illetve a tojáspor is. A fehérbor remekül hangzik mint összetevő, de valahogy mégsem adott érezhető plusz élményt, mi inkább mellé ittuk volna...

Ezek a termékek mind agyon vannak adalékolva, és mindegyik tartalmaz tartósítószert, a nátrium nitrit (E250) egyikből sem maradhatott ki. Mindent összevetve elmondhatjuk, a bolti kínálat a közelébe sem ér egy rendesen, házilag elkészített libamájpástétomnak, és a minőséghez képest az árak sem túl jók.

1. Auchan májpástétom libamájas, 105 g, 125 forint

Nagyon jól kenhető, könnyű, habos krém, a színe egy kicsit paprikás. Nagyon erősen májillatú, de sajnos van egy kis keserű mellékíze. Annyira azért nem lehet zavaró, mert a gyerekek a teszt végén ezt szúrták ki maguknak, és kenyér nélkül zabálták a dobozból, az ő ízlésüknek megfelelt. Bónuszpont jár neki az ára miatt.

Összetevők: sertés szalonna 30%, víz, sertésmáj 13%, libamáj 12%, sertéshús 10%, sertés bőrke, tej, pácsókeverék, nátrium-nitrit, stabilizátorok, cukor, fűszerkömény, nátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukleotidok.

2. Hamé Libamájas ínyenc májpástétom, 105 g, 213 forint

Sokkal krémesebb, mint az előző, pedig az is nagyon jól kenhető. Nincsen mellékíze, szintén enyhén paprikás, ami a színén is látszik, és isteni az illata.

Összetevők: sertés szalonna, víz, libamáj 16%, sertésmáj 15%, sertéshús, sertés bőrke, tej, nitrites pácsókeverék, E410, E407, E508, E621, cukor, fűszer, aroma.

3. Orsi Libamájas Pástétom, 110 g, 129 forint

Lehetetlenség volt feltépni a vastag alumíniumfóliát, mert azzal a lendülettel a májkrémet tartalmazó dobozka is eldeformálódott. Így maradt a késsel szurkálás, majd a kis lukak mentén jött a feltépés. Bár ne tettük volna! A szaga elképesztően hasonlított egy pár napja nem tisztálkodó emberéhez. Volt, aki emiatt meg sem kóstolta, a merészebbek viszont befalták. Az állaga jó. Az egyik tesztelő szerint olyan aszpikos, mint a kutyakajakonzerv. Jól kenhető, és nincsen keserű mellékíze. Az íze amúgy nagyon finom, csak az a szag ne lenne…

A fénykép a teszt előtt, a kenyerek kenése közben készült
A fénykép a teszt előtt, a kenyerek kenése közben készültDívány

4. Liba májaskrém Szegedi Paprika Zrt, 50g, 59 forint

Végre egy igazi libamájszínű pástétom! – mondta az egyik srác, aki nagy szakértője a libamájnak. A krém íze kicsit savanykás, mustáros és nagyon fűszeres. A májat nem kifejezetten érezni benne, de legalább borsos utóíze van. Egyébként ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy rossz, sőt, mindenkinek ízlett.

Összetevők: ivóvíz, baromficsontokról mechanikusan lefejtett hús, sertésháj, libamáj 12%, baromfi bőr, csirkemáj, gyorsfagyasztott sárgarépa(?), rizsliszt, sovány tejpor, tojáspor, fehérbor(?), nitrotes pác só keverék (sic!), nátrium-nitrit, baromfizsír, fűszerek, aroma, E450.

5. King Libamájpástétom, 50 g, 263 forint

A legfinomabb ízű májkrém volt az összes próbált közül, ami persze nyilván nem véletlen, az eddigi tizenpár-százalékos krémekkel ellentétben ennek 50 százaléka a libamáj. Az illata nagyon jó, az ízében felfedeztünk némi szerecsendiót is, és nagyon aromás. Könnyen kenhető, és ez is habos. Mindenki a maximális pontszámot adta neki.

Összetevők: hízott liba-máj 50%, tej, csirkemáj, libazsír, tojás, szójafehérje koncentrátum, étkezési só, nátrium-nitrit, fűszerkeverék, E385.

6. Scandia Tradíció Erdélyből Libamáj pástétom, 120 g, 296 forint

Óriási csalódás volt ez a termék: kenhetetlen, darabos, ízetlen. Annyira kemény, hogy lepereg a kenyérről – egyáltalán nem lehet kenni. A színe sem valami guszta: teljesen szürke, bár az igazi libamájnak is ilyen a színe. Mindez még elmenne, de sajos az íze is nagyon keserű és kellemetlen, az összetevők listája pedig még ebben a mezőnyben is elborzasztó..

Összetevők: liba: 24% libamáj, nem hidrogenizált növényi olaj, ivóvíz, libahús, libazsír, szójafehérje, jódozott só, cukor, hagyma, búzakeményítő, stabilizátor-polifoszfátok, fűszerek, fűszerkivonatok, mustár, glukoz-szirup, emulgálószer:citromsav, glicerin észter, sűrűsítő:guargumi, xantángumi, nátrium-aszkorbát, ízfokozó:nátrium-glutamát, kármin, nátrium-nitrit.

Szójafehérjét, mustárt és glutént tartalmaz.Hőkezeléssel tartósított.

Gyulai Libamájpástétom, 50 g, 199 forint

A Kinggel egyetemben első helyen végzett a maximális pontszámmal. Elképesztően finom, és kicsit édeskés íze van. Az utóíze nagyon hasonlít az igazi libamájhoz, de ez se akkora csoda, ez ugyanis a másik versenyző a mezőnyben, ami 50 %-ban tartalmaz valódi anyagot. Érdekes, hogy az illata elég semleges, szinte alig érezni valamit. Bár ez mellékes, mert az összetevők közt talált undorító baromfibőrt leszámítva ez egy tök jó termék. Azt nem pontosan értettük, hogy minek bele tojáspor, ha tojás is van van benne, és igen, a sertésszalonna is kimaradhatott volna, egy ideális világban ezt libahájjal helyettesítik...

Összetevők: hízott libamáj 50%, víz, baromfibőr, sertésszalonna, baromfihús, tej, tojás, rizsliszt, só, fehérbor, szójafehérje, tojáspor, fűszerek, cukor, nátrium-nitrit. Spar libamájas pástétom, 105 g, 139 forint

Spar Libamájas pástétom, 105 g, 139 forint

Nagyon kellemes, nincsen kesernyés mellékíze. Egyáltalán nem érezni rajta, hogy fűszeres még az illatán sem. Krémes de nem annyira habos mint Gyulai pástétom. Állítólag, az egyik kóstoló szerint nagyon hasonlít a Hamé pástétomának ízére (ezt gyakran fogyasztja). Nagyon jó helyen végzett a teszten.

Összetevők: sertésszalonna, ivóvíz, libamáj 16%, sertésmáj 15%, sertéshús, sertésbőrke, tej, nitrites pácsókeverék, nátrium-nitrit, stabilizátorok, zselésítőanyag, nátrium-glutamát, cukor, fűszer, aroma.

Rex Ciborum libamájpüré, 50 g, 349 forint

Csalódtunk ebben a libamájban mert büdös, keserű és elképesztően drága. Nem is végzett túl jó helyen. A csomagolása többet ígért, mint amit kaptunk. Nem tartozik a kedvencek közé, pedig ebben is értékelhető mennyiségben van libamáj, de a jelek szerint ez nem minden.

Összetevők: libamáj 50%, ivóvíz, baromfi hús, baromfibőr, sertésszalonna, zsemlemorzsa, kukorica liszt, fehérbor, étkezési só, tojáspor, szójafehérje, tejpor, búzaliszt, fűszerek, E 250 (tartósítószer).

Májkrém Tömeg (g) Ár (forint) Fajlagos ár (kg) Pont
King Libamájpástétom 50 263 5260 25
Gyulai 50 199 3980 25
Spar 105 139 1323 20
Orsi Libamájas Pástétom 110 129 1172 19,5
Liba májaskrém Szegedi Paprika Zrt. 50 59 1180 19
Rex C. 50 349 6980 17
Hamé Libamájas ínyenc májpástétom 105 213 2028 16
Auchan májpástétom libamájas 105 125 1190 15
Scandia Tradíció Erdélyből Libamáj pástétom 120 296 2466 9

Bónusz: májgombóc házilag

Ehhez kell egy doboz (akármilyen) májkrém, egy egész tojás, két evőkanál zsemlemorzsa, apróra vágott petrezselyem, kevés vöröshagyma, só, bors. Az összetevőket – a zsemlemorzsa kivételével – botmixerrel össze kell turmixolni, majd ha már a hagyma is pépes, villával bele kell keverni a zsemlemorzsát is. Utána pihentetni kell egy-két órát, majd vizes kézzel golyókat formálni, és a forrásban lévő levesbe téve készre főzni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek