Punk kiállításal készül a Metropolitan Múzeum

A Metropolitan Múzeum éves, a divatvilág Oscarjának is nevezett Met Gáláját 2013 májusában a The Punk: Chaos to Couture című kiállításával nyitja meg, mellyel a punk mozgalom előtt kíván tisztelegni. A nagyközönség előtt május 9. és augusztus 11. között látható kiállításon a szervezők a punk korszak ihlette haute couture és ready-to-wear alkotásokra összepontosítottak, amikor kiválogatták az eseményre szánt kollekciókat. Hasonló tematikájú kiallítást szervezett a Met 2006-ban, de akkor az angol divatra és annak hagyományaira fektették a szervezők a hangsúlyt.

„Amikor a punk divatba jött, megtörte az addigi szabályokat és a punk után minden lehetővé vált. Divatra gyakorolt hatása hatalmas, és ez idővel csak fokozódik. A punk legnagyobb öröksége a DIY (Do It Yourself) és a dekonstrukció. A punk volt az egyik legnagyobb hatással a divatra az elmúlt harminc évben. Néha az emberek úgy viselnek ilyen darabokat, hogy észre sem veszik azt” – mondta Andrew Bolton, a Costume Institute kurátora a kiállításról, melynek olyan társelnökei vannak, mint a drasztikus változáson átment Rooney Mara, Riccardo Tisci, Anna Wintour és Lauren Santo Domingo.

A modern kiállítás keretében több mint 100 punk ihletésű férfi- és női ruhát mutatnak be, köztük azt az ikonikussá vált biztosítótűkkel díszített Gianni Versace ruhát, melyet Elizabeth Hurley viselt 1994-ben, de képviselteti magát a Dolce & Gabbana, a Rodarte, Marc Jacobs és Alexander Wang is régebbi kollekciójának egy-egy darabjával. A kiállításon megemlékeznek Alexander McQueenről is, akinek 2011-es 'Savage Beauty' című kiállítása az egyik legsikeresebb show volt a múzeum történetében, több mint 650 ezer látogatót vonzott –írja a vogue.com.

A vad és divatos téma miatt kíváncsian várjuk, hogy az előkelő vendégek a megszokott estélyik helyett milyen hajmeresztő kreációkban lépnek majd a világ egyik leglátogatottabb múzeumának vörös szőnyegére New Yorkban. Mindenesetre a Met gálára szóló jegyeknek 2013-ban is borsos ára lesz, a legolcsóbb 25 ezer dollárba, 5,4 millió forintba, míg egy asztalhoz szóló jegy körülbelül 150 ezer dollárba, 32,5 millió forintba kerül majd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek