Az olimpia-fanok nem érnek rá shoppingolni

Több ezer turista lepte el Londont a világ minden tájáról, a kereskedők mégis panaszkodnak. Azt mondják, az olimpiai park vonzáskörzetén kívül nem igazán pörög a biznisz.

Pedig akik nem mozdulnak ki a parkból, nem járnak túl jól: 12 fontot (4200 forint) költhetnek egy száraz szendvicsre, és kígyózó sorokat kell végigállniuk, ha valamilyen szuvenírt akarnak beszerezni. A turisták rengeteg pénzt otthagynak a Westfield Stratford City-ben is, ami egy óriási sétálóutca az olimpiai park szomszédságában. A probléma csak az, hogy sehol máshol nem költekeznek.

A St. Bond Street, London egyik legmenőbb vásárlóutcája is szinte kong az ürességtől
A St. Bond Street, London egyik legmenőbb vásárlóutcája is szinte kong az ürességtőlSarah Lee / Northfoto

Az olimpiai rohamra készülve a brit közlekedési hatóságok nagyszabású médiakampányt indítottak, amelyben arra kérték a londoniakat és a városba ingázókat, hogy ha nem mennek a játékokra, inkább kerüljék el a metrót és a belvárosi buszokat. Sőt, ha tehetik, a munkahelyükre se menjenek be, hanem dolgozzanak távmunkában. És ugyebár a briteknek nem kell kétszer mondani, hogy maradjanak otthon a fenekükön, pizsamában és papucsban. Így a belvárosban még a gyalogos forgalom is visszaesett – egy luxuscikkeket áruló kiskereskedő szerint a magasabb árfekvésű városrészekben kb. 50 százalékkal. Ezzel együtt a kereskedelem, a szórakoztatás és a vendéglátás forgalma is zuhanni kezdett.

A kereskedők sírásának azonban nem kell bedőlni: az olimpia után nagy vásárlórohamra számítanak. Azt remélik, hogy a vendégek a játékok után még pár napig a városban maradnak, hogy megnézzék a nevezetességeket, és persze shoppingoljanak. A több mint 600 kereskedőt tömörítő szervezet, a New West End Company szóvivője szerint augusztus végére „hatalmas tömegek várhatók Közel-Keletről” , akik köztudottan jó vásárlóerők.

Mindenesetre a boltosok most ezerrel dolgoznak azon, hogy visszacsábítsák a vásárlókat: közösségi média-kampányokat szerveznek és ingyenes parkolást kínálnak a játékok utáni hétvégéken. Ha bejön a tervük, a londoniak nem sokáig élvezhetik az Oxford Circus viszonylagos nyugalmát: hamarosan újra elárasztja a belvárost a hatralmas tömeg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek