Sao Paulo-i divathét: virágminták és a tenger élővilága a főszerepben

Brazília legnépesebb, közel 20 millió lakosú városában, Sao Pauloban évente kétszer tartanak divathetet, január elsején mutatják az őszi kollekciókat és júniusban a tavaszi-nyári darabokat vonultatják fel az esemény helyszínén, az Ibirapuera Parkban. Latin –Amerika jelenlegi legelőkelőbb divat rendezvénye 1996-ban indult hódító útjára, akkor még 'Morumbi Fashion Brazil' néven. Jelenlegi nevét 2001 januárjában érte el. A hetes rendezvény mindig felrázza a textilipart, miközben Brazília kampányhadjáratokkal igyekszik felhívni a világ figyelmét a rák és az Aids megelőzésre, az éhezésre, a hulladékok újrahasznosítására és az oktatás jelentősségére. A kezdetben alig háromszáz embernek bemutatott show-k alatt fedezték fel többek között Gisele Bündchent, Isabeli Fontanát, vagy Ana Claudia Michelst és olyan új márkák indultak világhódító útjukra mint Ricardo Almeida, Reinaldo Lourenco vagy az egy év távollét után idén visszatért Ronaldo Fraga. A látványos őszi ruhadarabok után kíváncsian vártuk, vajon Sao Paulo újra képes lesz a optimista maradni. Nem csalódtunk, trópusi nyomatokban, élénk színekben és tiszta anyagokban ezúttal sem volt hiány. - írja a vogue.it

A divathét első napjának egyik legérdekesebb kollekciója határozottan a kreatív Karen Fuke által tervezett Triton bemutatója volt. A Japán és annak építészete ihlette látványos shown Lucas Simões brazil művész neo-kubista nyomataival díszített ruhadarabok domináltak a kifutón, melyek kontrasztban voltak a nőiesebb vonalat képviselő élénk színekkel és áttetsző anyagokkal.Kedvencünk a  szinte futurisztikus design kategóriájába is beillő kimono volt.

Az Ellus egy látszólag amatőr, de hihetetlenül valóságos cápa videóval a háttérben, tengeri környezetben mutatta be 2013-as tavaszi/nyári kollekcióját. Az Adriana Bozon és Rodolfo Murilo Souza álta tervezett darabok színeiben és anyaghasználatában is igazodtak a tenger legmélyebb mélységeihez. A tiszta fehér együttesek felvonultatása után közvetlenül a metál, az ezüst , az éjfél kék és az intenzív kék darabokat sorakozatta fel, melyeket a bőr, a farmer, a nylon és az üdítően ható flittes ruhák követtek a sorban,amikben tényleg azt a hatást keltették a modellek,mintha a tenger valódi élőlényei lennének.

A Movimento vezető tervezője, Tininha da Fonte katonai ötletekkel kombinált luxus fürdőruha kollekcióval lepte meg a közönséget. A Sao Paulo-i kifutón végtelen változatban sorakoztak fel az egyrészes fürdőruhák, bikinik, cső felsők, trikinik és az elkerülhetetlen hihetetlenül virágos nyomatokkal díszített ragyogó fürdőruhák. A részletekre kevésbé ügyeltek a tervezésnél, lényegében a szokásos fülbevaló, karkötő és arany díszek használatában ki is merült.

Valdemar Iódice 2013-ra tervezett kollekcióját a víz finomsága és könnyedsége, továbbá  a fény számos megjelenési formája ihlette. AIódiceshow első részében virágokkal díszített térdig érő rózsaszín, tenger kék ruhák követték egymást bekeverve egy-egy fekete jelmezzel és szegecsekkel kivert fehér bőr mini ruhával.Ezt követte egy sor fekete-fehér mintás, fluoreszkáló darab, a fináléra hagyva a márkától elvárt hiper-nőies, romantikus, fodrosabbnál fodrosabb mini ruhákat, melybe még az is beleszeret, akitől ez a stílus igencsak távol áll.

A történelminek számító brazil márkát, az Animale-t 1991-ben alapította Gisella és Claudia Jatahy. A tehetséges Priscilla Darolt által tervezett 2013-as tavaszi/nyári kollekciót a show alapján egy éjszakai szafari emléke inspirálhatta. Az afrikai mintákban, kivágásokban és arany szövetekben nem szűkölködő bemutatót a remek ajánlólevélnek számító színésznő, Rosie Huntington Whiteley nyitotta meg, akit olyan szupermodellek követtek a sorban, mint  Ana Beatriz,Izabel Goulart, Lais Riberiro vagy Bruna Tenorio.

A legtöbb nemzetközileg is elismert brazil tervező merész, színes, nyárias kollekciót mutatott be idén Sao Paulo-ban, ehhez igazodott Alexandre Herchcovitch is, aki egy egész showt szentelt gyermekkori példaképének, Boy George-nak és a látványos nyolcvanas éveknek, melyet szeretetteljes iróniával töltött meg. A Karma Chameleon zenéjére bevonuló modellek fáradhatatlan parádés színeket,nyomatokat,túlméretezett frizurákat és minimalista formákat varázsoltak a kifutóra, melyek a túlzott részleteséggel kidolgozott kiegészítőknek hála egy kellemesen kiegyensúlyozott kollekció határain belül tudtak maradni.

Eduardo Pombal végre elkészítette azt a gyűjteményét, melyre a legtöbb tervező azt mondja, hogy 'ez az, amit mindig is szerettem volna létrehozni'.A Tufi Duek 2013-as, szó szerint kivirágzott kollekcióját egyértelműen egy botanikus kert ihlette.Passiógyümölcsök, nárciszok, liliomok, Calla liliomok lepték el a nagyon nőies finom együtteseket, mely formájában és színeiben is igazodott a kert témájához.A nőket szirmoknak és termő rügyeknek öltöztető Tufi Duek könnyed textúráinak, átlátszó szöveteinek, légies ruháinak és ügyes vágásainak köszönhetően az egyik legjobb bemutatónak számított a Sao Paulo-i Divathéten.

Oszd meg másokkal is!
Mustra