Itt a genetikailag módosított rájából készült cipő

A New Footwear Company cipőgyártó cég most egy különleges, páronként 1800 dollárt kóstáló, tüskés rája bőréből készült cipősorozat piacra dobását tervezi - írta a Fashionista. Ez az a sztori, ami tutira kicsapja a legtöbb állatbarátnál a biztosítékot, a PETA-sok szája pedig egyenesen habzani fog.

A korábbiaktól eltérően a cég ugyanis az egyedi mintát most nem a bőr utólagos megmunkálásával, színezésével érik el, hanem a tüskés ráják DNA-jában eleve rögzített mintázatok felhasználásával (a ráják ezeket a mintákat használják rejtőzködésre). A tudósok genetikailag módosítják a rájákat, hogy  a fogyasztó az általa megálmodott mintájú cipőben verhesse a nyálát. A saját tervezésű mintával ellátott Rayfish cipőt a gyártó honlapján kínált 29 sablonból lehet összeállítani, majd a Rayfish tudósai kitenyésztik a saját, eleve pusztulásra ítélt ráját.

"Nem tudunk bármilyen logóval, vagy mintával ellátott ráját tenyészteni, a választható minták a ráják DNS-ében eleve kódolt mintázatokra terjednek ki. Így például nem lehetséges négyzetes mintázat, mivel a ráják DNS-e nem tartalmazza azt. Valamint az állatok növekedése során a végleges mintázat némileg torzulhat is. A technológia még nem tökéletes, van még hová fejlődni a tervezésben és a DNA kódolásában" – nyilatkozott a dologgal kapcsolatban Dr. Raymond Ong, a Rayfish Footwear vezetője.

Mivel még mindig tökéletesítik a módszerüket, a Rayfish Footwear most egy óvatos kampányba kezdett. Az érdeklődő bejelentkezve a gyártó honlapjára kísérletezhet a meglévő sablonokkal és feltöltheti az alkotását egy verseny keretén belül. A nyertesek egy-egy pár cipőt kapnak jutalmul. Hivatalosan 1800 dolláros áron tervezik idén a cipők piacra dobását.

Oszd meg másokkal is!
Mustra