Autószínű körömlakk! Megint! Vörös!

Lassan indíthatnék egy körömlakk-blogot, vagy rovatot, vagy akármit, de ha egy képen piros sportkocsit mutogatnak hozzáillő körömlakkal, véresre karmolom magam.

Screen shot 2011-11-04 at 8.54.33 AM.png

A lakk színét (cirkónium vörös) eredetileg a Mercedes-Benz SLK-hoz tervezték, később lett belőle körömlakk. Bár vörös körömlakk előbb volt, mint SLK, vagy piros autó, egyáltalán autó, de ezeket a párosításokat ettől függetlenül szeretjük.

Írtunk már korábban is autó színű lakkokról, akkor a Volvo S60 fényezéseit örökítették meg, a köröm színezése azonban eredetileg (jéééé) nem az autókhoz kötődik, hanem régmúlt történelmi időkhöz.

A körömlakk ugyanis ötezer évvel ezelőtt született Indiában, ahol hennával festették (és gyakran azóta is) körmeiket, kezüket a nők. Ez a divat tömör aranyozássá fajult Babilóniában.

A vörös és fekete körmöket a kínai nők kezdték el használni i.e. 3000 körül, ujjaikat festékes vegyszerbe mártva festették, a színezett köröm természetesen a gazdagok kiváltsága volt. Ez i.e. 600 körül addig fajult, hogy az uralkodó dinasztia színeit használták, sőt, körmeiket drágakövekkel díszítették, és az uralkodó családon kívül senki sem lakkozhatott. Akit mégis rajtakapta, halálbüntetést kapott. Kamaszkori szobafogságunk semmi ehhez képest.

A vörös körmöket viszont az ókor két legdivatosabb nője, Nefertiti (i.e. 14. sz) és Kleopátra (i.e. 1. sz) tették örök és megdönthetetlen klasszikussá. Ők hennával és vérrel(!) festették körmeiket.

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek