Terhes-mp3, és pialopás-védő nyerte a magyar designdíjat

Mától október 24-ig láthatóak a Néprajzi Múzeumban a Magyar Formatervezési Díjjal kitüntetett termékek és tervek. A hétfő esti díjkiosztón a tavalyi designsírkőhöz hasonló furcsaságok kapták meg a hazai formatervezés legelőkelőbb kitüntetését.

A leglátványosabb nyertesek között van a Koroknai Máté által tervezett a béka és elefánt alakú porszívó, Oltvai Balázs piavédő-lopásgátló bilétája és egy terhes nőknek szánt mp3-lejátszó. Ez utóbbit (“Pocakzene” fantázianév alatt fut) terv formájában még májusban nevezte be Kucsera Péter a versenyre, de mire az ötlet a díjat megkapta, addigra már le is csapott rá egy amerikai forgalmazó. Nem csoda, hiszen a hasra szerelhető kütyüből nem csak az anyuka fülébe, hanem hasába is eljut a zene, így a kismama és magzata közösen hallgathatnak zenét. A lejátszót a has simogatásával lehet vezérelni.

Diák kategóriában kapott díjat Esztányi István alább látható önmaguktól bővülő táska-kollekciója. Ezekbe a szatyrokba minél többet pakolunk, annál több fér beléjük.

De természetesen a design távolról sem csak a jópofaságról szól. A díjazott tervek között van egy akadálymentesített hajó és egy olyan, autópályák mentén felállítható hangszigetelő fal is, amely a menetszélből energiát termel. Szintén díjat kapott a tűzvédelmi mentőmaszk ötlete: az egyszerhasználatos védőeszközöket a poroltókhoz hasonlóan lehetne kihelyezni a nagyobb épületekbe, így tűz esetén lenne védelem a füstmérgezés ellen. Kattintson valamelyik fotóra, hiszen galériánk mind a 11 díjazottat bemutatja egy-egy fotóval és rövid ismertetővel! Ha viszont mindezt videón szeretné megnézni, akkor ide kattintson!

Oszd meg másokkal is!
Mustra