Lady Gaga óriási szemei veszélyesek az egészségre

Lady Gaga a Bad Romance című klipjében hatalmasra tágult szemekkel pompázik, amelyet nála persze digitális úton értek el, de a hatás a valóságban is elérhető. Az átalakításhoz nem elég viszont pár ügyes sminktrükk: kell hozzá az úgynevezett circle lenses, nyersfordításban körlencsének nevezhető kontaktlencse is, aminek az a lényege, hogy nagyobb, mint a hagyományos lencsék, ezáltal nemcsak az íriszt fedi le, hanem a szemgolyó egy részét is. Ezzel olyan hatást kelt, mintha az írisz volna hatalmas, ami külső szemlélő számára optikailag becsapós hatást kelt, nagyítja a lencse használójának szemét. Ezeket a típusú lencséket azonban nem engedélyezték az Egyesült Államokban: orvosi szakvélemények szerint nagyságuk miatt nem biztosítják a szem felületének kellő szellőzését és megfelelő oxigénellátását, ezért annyira veszélyesek, hogy vakságot is okozhatnak.

ladygaganagyszem

"Súlyos sérüléseket okozhatnak, akár vakságot is" - nyilatkozta a lencsékről az amerikai egészségügyi minisztérium élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hatóságának, az FDA-nek a szóvivője, Karen Riley a New York magazinnak.

Az Ázsiából érkező, és 20-30 dollárért (4-6000 forint) megvásárolható lencsékkel az a baj, hogy mint minden kontaktlencse, ezek is ugyanúgy  orvosi terméknek számítanak, amit szemészeknek kellene felírniuk.

Ezzel szemben ezek a gyártású lencsék bárhol megvásárolhatók megvásárolhatja, a szakemberek szerint, ha rosszul helyezik fel őket, akkor meggátolhatják, hogy a szem oxigénhez jusson, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek. Az orvosokat az is zavarja, hogy a bizonytalan helyekről származó lencséknél nincsen semmiféle minőségi, tisztasági garancia, ami komoly a fertőzésveszélyt is jelenthet.

A lencséket vásárlók viszont azt mondják, olyan helyről kell rendelni, aminek már kialakult egy kis neve, és sokan rendelnek tőlük, hiszen ez a legnagyobb garancia a minőségre (bár ez az egymillió légy nem tévedhet-érvelés). Ilyen lencséket egyelőre Magyarországon sem lehet kapni, de az USA-hoz hasonlóan hazánkban is úgy működik a szabályozás, hogy a kozmetikai célú, színes, mintás kontaktlencsét is orvosok írják fel, és ugyanúgy optikai üzletekben árusítják őket, mint a hagyományos lencséket.

A New York magazinnak nyilatkozó viselők nem számoltak be semmilyen károsodásról: állításuk szerint csak némi bizonytalanságot kellett legyőzniük a szokatlanul nagy lencsék behelyezése előtt, de azóta boldogok.

"Ugyanazért veszek ilyen lencsét, amiért olyan nadrágot vagy pulcsit, amin valami bolond grafika van. Egyfajta kiegészítő ez is. És jól lehet általa például beszélgetéseket kezdeményezni" - nyilatkozta a CBS-nek a 19 éves Chantal George, aki az elmúlt három évben úgy két tucat lencsét vásárolt. Nem feltétlenül azért, hogy szebb legyen, csak hogy érdekesebb.

A lencsék természetesen Ázsiából származnak, könnyen kitalálható, hogy miért: a japán rajzfilmekben és képregényekben megszokott hipereurópai hatást segítenek elérni. A mandulaszemű ázsiaiak a hagyományos ázsiai arcberendezéstől nagyon eltérő nagyobb és kerekebb szemformát tartják egzotikusnak és szexinek, ezért  rendszeresen hatalmas, kerek szemekkel ábrázolják a figurákat a mangákban és animékben. A népszerűség viszont nagy úr, így terjedtek el ezek a speciális lencsék, amelyek egy ügyes sminkkel lehetővé teszik azt, hogy az egyébként mandulavágású szem olyan hatást keltsen, mintha hatalmasra nőtt és kikerekedett volna.

Oszd meg másokkal is!
Mustra