Masnik, fodrok és tüll az Orlando tavaszi/nyári kollekciójában

Kirakatba pakolt melleknek és csillogó ajkaknak jutott az első sor a Budapest Fashion Nights első idei rendezvényén, ahol ezúttal az Orlando Collection 2010-es tavaszi/nyári kosztümjeit, koktél – és báli ruháit vehettük szemügyre. A félórás csúszással kezdődő rendezvényen Köböl Anitának, a Velvet Arcának jutott a háziasszony szerep, nem is meglepő, ő most már igazi tévés. Gyakorlottságát – na meg a szövegírók sajtómunkás-kínzó kiváló képességeit – bizonyítandó megemlítjük, hogy a színpadra lépését követő néhány másodpercen belül felülmúlta Rákóczi Ferenc Glamour-gálán használtjelzőit, és a menetrendet sorolva Zsédenyi Adriennt "a káprázatos, fantasztikus hangú énekesnőként" konferálta fel.

Merészen dekoltált blézer

Röviddel ezután színpadra léptek az Orlando Collection, vagyis Halász Éva és Nagy Ágota tervezők ruháit viselő modellek, hogy az első tourban körbesétáljanak a Boscolo Conference Centre kifutóján. A tervezők a 2009-es divatbemutatók nagy slágerét, a masnit helyezték középpontba ruháik nagy részénél, kifejezetten hangsúlyozták ezt a fekete kosztümöknél, melyeket – a később bemutatott koktélruhákhoz hasonlóan – pink és magenta színű szalagokkal dobtak fel. A kosztümök és koktélruhák elkészítésekor a tervezők az egyenes vonalvezetésre törekednek – tudtuk meg Nagy Ágotától, aki Halász Évával együttműködve casual és business ruhákat, esküvői és báli szetteket készít.

Nagy úgy véli, Magyarországon nem igazán létezik üzleti megjelenés, de mint mondta, [Tóth Borihoz hasonlóan – a szerz.] igyekeznek formálni, kialakítani azt. „Talán Nyugat-Európában jobban jelen van ez a vonal, Magyarországon egyelőre a felsővezetőknél látszódik, hogy adnak az öltözködésükre.” A tervezőpáros – korábban Benes Anita is dolgozott az Orlando Collection csapatával – ruháit elsősorban a harminc év fölötti üzletasszonyok vásárolják, őket is arra szeretnék ösztönözni, öltözködjenek bátrabban, amikor tárgyalásra mennek. „Külföldön komolyabbak az előírások. Inkább az a baj, hogy Magyarországon kevésbé bátrak a hölgyek. Ha az ember megnéz egy külföldi üzletasszonyt, akkor láthatja, hogy a sima, egyszerű kosztümöt mindig feldobja valami kis színes kiegészítővel, amitől másabb, bohókásabb lesz, mint kolléganője ugyanazon a tárgyaláson” – mondta Halász, megjegyezve, többek között ez az oka annak, hogy kosztümjeiket színes masnikkal díszítették.

Kattintson az élénk színekért!

Az egyenes vonalvezetés egyébként nem mindig szerencsés, az Orlando bemutatott kollekciójának egy-egy darabja már-már otthonkásan egyszerű volt, és hiába voltak a ruhák, és a modellek is 38-as méretűek, a koktélruhák, kisestélyik buggyossá váltak a hasnál. A báli szezonban untig látott fűzőket a tervezők a rávett ruhával próbálták eldugni, sikertelenül – a fűző alsó pereme átütött a ruha vékony anyagán. Halász Éva szerint ez is a nem tökéletes illeszkedésnek tudható be, állítása szerint mindez nem látható, ha a fűző tökéletesen passzol. A tervezők szívesen nyúlnak élénkebb színekhez, rengeteg piros, lila, pink estélyit – masnival és anélkül - láttunk a bemutatón. A menyasszonyi ruhákkal már óvatosabbak, és bár ebben is a modernebb vonalat képviselik, itt is akadtak mély nyomokat hagyó megoldások: például a fodorhalom.

„Most már esküvői ruhában is egyre többen kérnek színeset: sok a pasztell, a drapp, az arany, a mályva, ezeket követik a narancsos színek. De nemrég egy fekete esküvői ruhát csináltunk, igaz, polgári esküvőre” – tájékoztatott Nagy Ágota.

Oszd meg másokkal is!
Mustra