A természetes Viagrát hirdeti a cseh fürdőváros

Amikor ismerősök arról kérdeztek, na milyen volt Marienbad? az első gondolat, ami eszünkbe jutott: hogy a szállodák és fürdők látogatása közben megannyiszor hangozatták, hogy a természetes gázok használatán alapuló terápiáik olyan nagyszerű hatással bírnak a férfiakra, mintha Viagrát szedtek volna.

A csehországi Marienbadban már javában tart a szezon, amikor a városba szervezett tanulmányúton részt vettünk, éppen a szezonnyitó ünnepségek zajlottak. A város casinójában rendezett gálavacsora a szatíra elemeit nagyszerűen alkalmazta, ebben az ország filmművészete kiemelkedő: volt ABBA emlékkoncert - igen, jól látják, 2009-ben - a hetvenes évek diszkókellékeivel kiegészített fotózkodás analóg géppel, svédasztalrally, állítólag még egy herceg is szaladt az amúgy kimeríthetetlennek tűnő fogásokért. Amikor aztán hazaérkezve az ismerősök arról kérdeztek, na milyen volt Marienbad? az első üzenet, ami eszünkbe jutott: hogy a szállodák és fürdők látogatása közben megannyiszor hangozatták, hogy a természetes gázok használatán alapuló terápiáik olyan nagyszerű hatással bírnak a férfiakra, mintha Viagrát szedtek volna.

Kolonada szökőkút

Miután lehetőségünk volt kipróbálni a csodát ígérő, száraz gázfürdős széndioxid-kezelést, éltünk vele az egyik szállodában. A kúra abból áll, hogy a kezelőhelyiségben apró fülkék találhatók, az ágyra fekve a kezelést végző nő egy műanyag zsákot húz a kezelt a gyomráig, ahol szorosan megköti. Egy csövön át gázt fecskendez a zsákba, majd a langyos, savanyú szagú gáztól megdagadt zsákot letakarta pokróccal, és a vendéget húsz percig pihenni hagyja. Egy alkalommal is érezhető enyhe bizsergés a lábunkban, mintha fahéjolajas testápolóval kenegettük volna, de ahhoz állítólag három hét kell, hogy a fajfenntartási ösztönök új életre keljenek a fülkében. Bennünk még élénken él.

A csehül Mariánské Láznének nevezett fürdővárost valószínűleg a jól szituált középkorú és idős emberek ízléséhez alakították, legalábbis a szecessziós stílusú, barackszínnel hangsúlyozott hotelek és városban található üzletek kínálatából ezt szűrtük le. Jade köves medálokban, csipkeblúzokban nem volt hiány, de azért képviselteti magát a sokkal inkább naprakész Bata cipőmárka is. A németek különösen kedvelik a várost – nem utolsó szempont, hogy a társadalombiztosításból is igénybe tudnak venni jó néhány szolgáltatást – amíg az oroszok inkább a nyugat-cseh régió híresebb fürdőbázisára és filmfesztivál-városába, Karlovy Vary-ba járnak, ott jó néhány szálloda orosz kézben van. Mint megtudtuk, a vendégkört alakítja az a tényező is, mely európai városokból lehet könnyen, akár fapadossal megközelíteni. Marienbadba nincs közvetlen járat Budapestről, Prágáig a patinás magyar légitársasággal lehet például eljutni, onnan 150 kilométert kell vonatkozni, vagy buszozni.

Serkenti a vérkeringést, bár nem próbáltuk

A városban körülbelül negyven, javarészt hideg vizű forrás tör fel, ezek ásványi sókban gazdagok, ez az ízükön is érződik, különösen a város legismertebb forrásának, a Kereszt forrásnak a fémízű vizén. Az ivókúrákhoz a szezonban piacra dobtak egy Fontana nevű porcelán ivópoharat, és ennek meglepő kultusza van. Az ismertetőkből kiderül, emésztőszervi, mozgásszervi megbetegedésekre, cukorbetegségre, köszvényre, onkológiai kezelések kiegészítésére és nőgyógyászati betegségekre ajánlják a helyi gyógyvizeket, amelyek az anyagcserére is hatással vannak, így diétát is ki lehet egészíteni velük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek