Fölösleges ajándékot drágán: Könyvjelzőt az Alexandrából

Íme egy tipp arra, hogy mit nem érdemes venni karácsonyi ajándéknak: az Alexandra könyvesboltjaiban kapható mágneses papír könyvjelzőt. A mágneses könyvjelző ötlete jó, hiszen a tárgy meglehetősen praktikus. A problémák azzal vannak, hogy iszonyatosan néz ki a könyvjelzők nagy része, valamint arcpirító, 500 forintos áron adják őket.

Ötszáz forint! Egy darab papírért. Ráadásul egészen kicsi darabért, amiben tényleg semmi érdekes nincs a néhány gramm mágnesen és a giccses rajzon kívül. Pedig a könyvesboltban könyvjelzőt árulni nagyon okos gondolat, szinte tökéletes árukapcsolás. De kinek vesz az ember könyvjelzőt? Vehetünk a frissen vásárolt könyvhöz, amit esetleg valami közeli ismerősnek adunk. Ebben az esetben viszont érdemes az ilyen kommersz könyvjelzőket kerülni, hiszen mégiscsak fontos elvileg az, akinek adjuk a könyvet. Vehetünk könyvet távoli ismerősünknek is, neki jó lenne a kommersz könyvjelző. Na de ötszáz forint pluszban a szinte semmire? És még csak nem is vagyunk olyan közeli viszonyban az ajándékozottal.

A könyvjelző akkor is szóba jöhet, ha egy közeli ismerősünknek veszünk éppen könyvet, és a pénztárnál eszünkbe jut egy távoli is, általában egy „Hú, basszus!” felkiáltással. Ránézünk a pultra: könyvjelző, király, az mindig jó. Na, de egy darab papírt? Az ajándékozáskor viszont nem mondhatjuk azt, hogy: „Figyi, tudom, hogy ez csak egy iszonyú kicsi darab papír, ráadásul nem is egyedi, de hidd el, a méretéhez és minden tulajdonságához képest iszonyú drága volt, szóval, kérlek fogadd örömmel”. Mert ugye, ilyen ajándékot nem az ajándékozás öröméért adunk, hanem azért, hogy az adott illető is ki legyen pipálva, ott meg sajnos csak a piszkos anyagiak játszanak, az, hogy nagyjából egálban legyen a kapott és az adott érték. Ezeket a könyvjelzőket egyébként egész évben árulják az Alexandrában, de valószínűleg, így karácsony környékén a fent vázolt okok miatt több fogy belőlük, mi sem értjük, miért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra