Jamie Oliver az angol parlamentben osztja az észt

A brit főzőguru, Jamie Oliver a múlt héten az angol parlament alsó házának egészségügyi bizottsága előtt azon kesergett, milyen katasztrofális állapotban van az angol társadalom, a testzsírszázalékot illetően legalábbis. A sűrűn káromkodó séf azt a forradalmi felfedezést tette, miszerint a tömeges elhízás oka nem a szociális különbségekben keresendő, hanem az angol nép társadalmi rétegeken átívelő képességében, egészen pontosan annak hiányában, magyarán: gazdag, szegény, egyre megy, főzni egyaránt nem tudnak. Jamie Oliver korábban arról panaszkodott, hogy az angolokat jobban érdekli a piálás, mint a megfelelő táplálkozás. 

Múlt héten mintha kívánságműsorban lett volna, a celebszakács többek között arra kérte az államot, az elkövetkezendő tíz évben költsön 6.5 milliárd fontot a nemzet kulináris okítására. (Ennél jóval költségkímélőbb lenne korábbi javaslata.) Az államilag finanszírozott főzőtanfolyamokon iskolásoktól kezdve dolgozó felnőttekig bárki részt vehetne. Tény, hogy Oliver korábbi népétkeztetési kezdeményezései 2005 óta jól működnek: az általános iskolákból kitiltották az egészségtelen kajákat.

A nemzeti főzőtanfolyam jó ötlet, de egy valamivel mintha nem számolna Oliver, mégpedig az emberek minden képzeletet felülmúló lustaságával. Attól még, hogy valaki tud főzni, nem biztos, hogy fog is.

Ön mit gondol? Ön szerint az elhízás tényleg nem pénztárcafüggő és sokkal inkább a konyhai alapismeretek hiányával magyarázható? A magyarokra is ráférne egy kis nemzeti diéta? Vagy éppen főzőtanfolyam? (Képek: Northfoto, forrás: The Guardian)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek