Vörös lobonc és szivárvány: 40 éve imádjuk a kardigánt

Hommage à Rykiel

Testüket beborító vörös parókával és portré mintázatú miniruhával ünnepelték a modellek Sonia Rykielt. A francia divattervezőnő idén üli divatházának negyvenedik évfordulóját, és a párizsi divathéten a divatvilág császárai, mint például Christian Lacroix, Jean Paul Gaultier vagy Olivier Theyskens, tisztelegtek a kötött kardigán népszerűsítője előtt. A most bemutatott kollekció ízelítőt ad Rykiel munkásságából: láthatunk benne visszafogott, fekete pantallókat, flitteres svájcisapkákat és kötött holmik garmadáját. És sok-sok színt és rózsazáport.

„Negyven éven keresztül inspiráltad a divat világát” – idéz Rykiel lányának köszöntőjéből az AFP. Sonia Rykiel, aki ma 78 éves, az 1968-as párizsi diáklázadások során nyitotta meg az első boltját. Tizenhét évesen egy textilüzlet kirakatát rendezte, majd elkezdett kötött áruval foglalkozni: állítólag azért, mert mialatt babát várt, nem tudott kedvére valóan puha kardigánt találni, ezért alapanyagot hozatott butikos férjével Velencéből, és megtervezte a sajátját. Rykiel sokáig kísérletezett a kismama ruházattal, és ő volt az első, aki a varrást egy öltözék külső felére helyezte el, valamint, aki feliratot nyomatott a kardigánjaira. Kedvencei a bézs, a sötétkék és a grafitszürke színek, és a hosszú pulóverek és sálak. Az International Herald Tribune jellemzése szerint Rykiel a „szegénylegény”-pulóverekkel vonult be a köztudatba.

A bemutató egy meglepetéssel zárult: olyan tervezők mutatták be összesen negyven, saját darabjukat, mint Giorgio Armani, Donna Karan és Karl Lagerfeld. Rózsák hullottak a kifutóra és az egész bemutatót szivárványos fényjáték járta át. A meghívottak között ott volt Emma Watson színésznő és a retromelltartókat büszkén viselő börleszk-királynő, Dita Von Teese is. Bárcsak nekünk is jutna valami hasonlóan színvonalas és látványos, itt, Budapesten.

Oszd meg másokkal is!
Mustra