Szaunázni ne a Szent Lukács fürdőbe menjen

Egy hideg, esős napon Moda Liza kolléganővel izgatottan indultunk a felújított Szent Lukács fürdőbe, ahová évekkel ezelőtt, az intézmény lepukkant korszakában rendszeresen jártunk. A felújítás első szakasza több mint egy évig tartott, a fürdő zárva is volt egy ideig, de most, hogy újra nyitva, mi sem hiányozhatunk a gőzben izzadók népes sorából, gondoltuk naivan. Gondolatunkat azonban nem követhette tett, mert sem a gőz, sem a belső szauna nem működött kazánproblémák miatt. A Lukácsba naponta járó törzsvendégektől megtudtuk, előző héten még működtek a szaunák. "De ne bánják, hogy zárva van a gőz, mert amúgy is problémák vannak vele. Szerintem valamit rosszul állítottak be, mert pont az ember arcába fúj, teljesen használhatatlan. Régen mindig nagy tömeg volt benne, mostanában alig lézeng ott valaki", mondta egy hatvanas hölgy, majd szaunát emlegetve a kinti részre irányított minket, ahol egy aprócska fabódé álldogált.

A fabódé érdekessége az volt, hogy bár szaunának mondta magát, hideg volt benne, de annyira, hogy a lábak tájékán konokul süvített a szél. Tapasztaltabb társaink az ülőkéken állva próbálkoztak az izzadással, ami nekünk csak korlátozottan sikerült. Ezután a belső, gyógyvizes medencékhez igyekeztünk, ahol megállapítottuk, hogy megszűnt a Lukács lepukkant jellege, cserébe tiszta, rendes, és azzal együtt teljességgel jellegtelen profilt kapott a gyógyfürdő, kórházi, seszínű mozaikos falakkal és fosbarna járólapokkal.

A helyszínen nem tudtak tájékoztatni bennünket, hogy mikor végeznek teljesen a felújítással. "Lehet, hogy fél év, de az is lehet, hogy öt", fogalmaztak a bejáratnál. (kép: Northfoto)

Szent Lukács fürdő
Szekrényes napijegy: 1300 forint, kabinos: 1500 forint
1023 Budapest, Frankel Leó u. 25-29.

Oszd meg másokkal is!
Mustra