Yves Saint Laurent: 'Mindig is a nők szolgálatában akartam állni'



A hét végén elhunyt Yves Saint Laurent-t a 20. század egyik legnagyobb hatású divattervezőjeként tartják számon. Az alábbiakban válogatást közlünk a világhírű tervezőtől származó idézetekből a nőkről és a divatról.

Ezeket mondta a divatról:
"A fekete az én menedékem. Olyan számomra, mint egy vonal a fehér lapon."

"Nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani a divatnak vagy túlságosan kötődni egy-egy irányzathoz. Minden trendet humorral kell kezelni, és nem szabad olyan szinten hinni bennük, ami már korlátozná a szabadságot."

"Mindig szinte teljesen ugyanazt a történetet mondom el. (...) Nagyon kedvelem a klasszikus stílus határozottságát, egyszerűségét és szépségét. Ám az ötleteim olykor inkább a barokkos, szokatlan formák irányába terelnek."



Ezeket mondta a nőkről:

"Ahhoz, hogy egy nő szép legyen, elég egy fekete pulóver, egy fekete szoknya és oldalán egy szerető férfi."

"Az a nő nem egészséges, aki nem találta meg saját stílusát, aki nem érzi magát kényelmesen a ruháiban, aki nem tud a megjelenésével összhangban élni. Az ilyen nőnek nincs önbizalma, nem sugároz magából boldogságot."

"Mindig is a nők szolgálatában akartam állni. A testüket, a mozdulataikat, az életüket akartam szolgálni. Társukká akartam szegődni abban a nagy felszabadító mozgalomban, amely a múlt században végbement." (forrás: MTI, képek: Northfoto - Yves Saint Laurent 1961-ben és 2001-ben)
Oszd meg másokkal is!
Mustra