Mogyorót, juhsajtot és zöldbabot a pestóba!

A fenti képen egy kis csokor bazsalikom látható, amint azt minden olasz beszerzi, amikor szeretne csinálni magának egy jó kis pestót. Nálunk sajnos ilyen formában nem igazán kapható, földbe ültetve viszont igen, ami ugyanez, csak értelemszerűen gyökérrel és földdel együtt. Ez utóbbiakra a pestóhoz ugyebár nincs szükség, azonban egy teljes cserépnyi bazsalikom nagyjából egy adaghoz elegendő. A friss növényt ugyebár parmezánnal és fokhagymával kell összedolgozni, majd olivaolajjal elkeverni, frissen kifőtt tésztához adni, és máris kész a hamisítatlan pesto! Vagy mégsem? Ligúriában, a pesto hazájában végzett nyomozásunk azt mutatja, hogy a fentiek csak a kezdetet jelentik (és azt a kevésbé élvezhető masszát, amit az itthon is kapható előre elkészített "zöld" pestós üvegecskék tartalmaznak), aki igazi igazi pestót szeretne, annak további 6 hozzávalót kell adagolnia az elegyhez. A titkok a hajtás után következnek.

1. A fenti alapreceptből kihagytuk, de nyilván a szószt meg is kell sózni. Ez a hagyományos recept szerint úgy történik, hogy nagykristályú tengeri sót kell hozzáadni az alaphozzávalókhoz, és azokkal együtt összezúzni.

2. A márványmozsárból (ennek hiányában aprítógépből vagy turmixból) ezen kívül nem hiányozhat a fenyőmag sem...

3. ... sőt, valakitől azt hallottuk, hogy a fele fenyőmag helyett mogyorót vagy diót kell a szószba tenni, de az illető Szardíniáról származik, ezért lehet, hogy nem kell neki feltétlenül hinni.

4. Az viszont kétségtelen, hogy a legtöbb helyen azt ajánlják, hogy a sajtot is keverni kell, mert a parmezán fele helyett pecorinót, azaz juhsajtot kell adagolni az elegyhez.

5. És ezzel még mindig nem fejeztük be. A pestót ugyanis hagyományosan trofie tésztával (kicsi, sodort nudliszerűség, hipermarketekben itthon is rá lehet bukkanni) szolgálják fel, amelyet olyan vízben kell kifőzni, amibe belefőztünk egy-két felszeletelt krumplit...

6. ... és 10-20 deka zöldbabot is. Az eredeti ligúriai receptre büszke vendéglátóhelyek még Milánóban is úgy szolgálják fel a pestót, hogy a tészta között főtt krumplidarabokat és zöldbabot is találunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra