A Parfümőr blogol: a luxusmárkák és az orrok intim viszonyáról


Legújabb sorozatunkban Zólyomi Zsolt, Magyarország egyetlen parfümőre a hírességek illatairól mesél.

A hírességek parfümjeiről szóló bejegyzésben már utaltam rá, kik lehetnek a következő hírességek, akiknek parfümje már várható a piacon, de ennél tovább sajnos nem mehetek. Egy parfümőrt egyszer megfizetnek a megalkotott illatokért, és azután még egyszer a diszkréciójáért is. Talán érthető, ha nem vagyunk igazán fecsegő típusok. Ezt még elmondtam, ám ezután már tagadok a sírig. Mesélek inkább régi korok letűnt parfümkészítőiről.

Cserébe megátalkodott hallgatásomért íme egy lista a már piacra lépettekről: Shania Twain, Prince, Paris Hilton, Sarah Jessica Parker, Christina Aguilera, Mariah Carey, Gwen Stefani, Kate Moss, Kylie Minouge, Celine Dion, Victoria és David Beckham, Naomi Campbell, Jennifer Lopez, Antonio Banderas, Hillary Duff, Britney Spears, Usher Raymond, Sean John alias P. Diddy, Ann Taylor, Danielle Steel, Vera Wang, Laura Mercier, Jessica Simpson, Molton Brown, Tom Ford, Kimora Lee Simmons, Donald Trump. Színészek, énekesek, divattervezők, bestseller-író, örökösnő, top-sminkes, luxusfodrász, ingatlanmilliárdos és egy focista. Megtisztelő, amikor ilyen neves szakértők rajzanak a parfümkészítés környékén.

Sajnos már rég elmúlt az az idő, amikor egy luxusmárka még valóban intim viszonyban volt a saját parfümjeivel. Ernest Daltroff autodidaktaként keverte össze a gyönyörűséges Caron illatokat, Coco Chanel maga választotta ki sziklaszilárd magabiztossággal a No. 5-öt, Christian Dior egy zsenire, Edmond Roudnitskára bízta a parfümkészítést, Estée Lauder szakértőként és ízléssel kevergetett, a Guerlainek dinasztiája pedig hat generáció alatt már több mint 626 illatkompozíciót adott a világnak, mióta az első közülük, Pierre-François-Pascal, még vándor illatszerárusként és alapanyagfelvásárlóként ismerkedett a szakma alapjaival, mielőtt megalapította világbirodalommá fejlődött műhelyét.

Szerencsére ma is vannak üdítő kivételek. Jo Malone kísérletező kedvű, fiatal kozmetikusként kevert 100 üveg szerecsendiós-gyömbéres fürdőolajat egy ügyfele partijára vendégbúcsúztató ajándéknak. 86-an azonnal rendeltek belőle Jo-tól. Annick Goutal pályaíve zongoraművészként indult, de a rózsák szerelmeseként autodidaktaként kitanulta a parfümőrködést, és ma az egyik legkifinomultabb francia parfümház viseli a nevét. A Hermès háznak is alkotó orr, Jean-Claude Ellena pedig lányával, Céline-nel Provence-ban készít csodaszép, természetes illatalapanyagok köré felépített saját kompozíciókat a The Different Company nevű cégükkel - fantáziáért ők sem mennek a szomszédba. A körülrajongott hírességek pedig az ő illataik rajongói.

Oszd meg másokkal is!
Mustra