A három legjobb divatfilm - szerintünk és önök szerint

Ahhoz képest, hogy a divat világa a sajtótól micsoda kitüntetett figyelmet kap, meglepő, hogy Hollywood fantáziáját milyen ritkán mozgatja meg ez a téma. Meglepő lehet ez már csak azért is, mert ezek a filmek kitűnő alkalmat jelenthetnének lengén öltözött bombázók mutogatására - de valahogy a filmproducereknek mégsem szokása kapva kapni az alkalmon.

Össze-vissza három olyan számunkra kedves filmet sikerült összeszámolnunk, amelyek a divattal kapcsolatos történetet mesélnek el, a tervezők, modellek, bemutatóik és körölüttük rendezett cirkusz világába helyezve. Mindhárom habkönnyű vígjáték. Nézzük őket az időrendben visszafelé haladva.

1. Az ördög Pradát visel (2006) - a történetre a legjobb szándékkal sem mondhatunk többet annál, hogy "nem túl eredeti", és a divatvilág igazi szereplői közül sem találkozunk túl sok ismerős arccal (Gisele-en és Heidi Klumon kívül), mégis izgalmas a bepillantás a Vogue, akarjuk mondani Runway magazin kulisszái mögé. Volt természetesen, aki tagadta, hogy a film hiteles képet nyújtana a divat világáról, de a konszenzus szerint az életben is valami ilyesmi folyik, még akkor is, ha film nagyrészt azt mutatja, amit a közönség láni szeretne, és szándékoltan nem dokumentarista-jellegű. Azt azonban senki nem vonja kétségbe, hogy ha másért nem, Meryl Streep Anna Wintourból embert varázsló alakítása miatt mindenképpen érdemes megnézni.

2. Zoolander (2001) - ez a butuska vígjáték, amelyhez az ötletet állítólag Bret Easton Ellis Glamorama című regényéből nyúlták, ugyebár egy agymosott férfimodell történetét meséli el. A főszereplő Ben Stillernek és a riválisát alakító Owen Wilsonnak szerintünk a valóságban esélye nem lenne a modellszerepre, de ettől eltekintve a film annyiban mégiscsak életszerűnek mondható, hogy szinte hemzsegnek benne a saját magukat alakító hírességek, Tyson Beckfordtól Tom Fordig és Claudia Schiffertől Paris Hiltonig.

3. Divatdiktátorok (1994) - a nemrégiben elhunyt Robert Altmantól talán valami művészibbet vártunk volna, de hiába, az eredetileg Pret-á-Porter névre keresztelt film szintén csak egy szatíra, igaz, mesteri kivitelezéssel. Ráadásul bő tíz évvel ezelőtt mind az elképesztő nevekből álló szereplőgárda, mind az újszerű témaválasztás miatt az alkotás forradalminak tűnt. A filmet egy igazi párizsi divathéten forgatták, és gyakorlatilag egy sem maradt ki belőle a legnagyobb nevek közül: Jean-Paul Gaultier, Linda Evangelista, Björk, Lauren Bacall, Elsa Clench, David Copperfield, Paolo Bulgari... Felsorolni őket szinte ugyanannyi ideig tart, mint végignézni a filmet. Megtekintését minden divatrajongónak csak ajánlani tudjuk!

Vajon a három közül melyik film nyerte el a leginkább az ön tetszését? Szavazzon! Vagy esetleg egy másik filmet néz szívesen, ha divatról van szó? Gyorsan írja meg egy kommentben, hogy melyiket!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.