Miért nincs Magyarországon jó bagelező?

Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki feltette a címben rejlo kérdést. Létezik ugyan néhány amerikai stílusú kávézó Budapesten, ahol kínálnak bagelt, de ezek az eredeti, tömör, krémsajttal és egyebekkel jól megpakolt bagelszendvicsnek szánalmas utánzatai. Ennek ellenére, vagy talán a remény hiábavaló kergetése jegyében, végigjártuk a budapesti helyeket, ahol lehet bagelezni. Szubjektív vélemény és igazi, amerikai bagel a hajtás után.

Mi is egyáltalán a bagel? Szerzotársunk, Fuszer és Lélek már megírta a blogján, hogy a bagel egy lengyel eredetu étel, amit kelet-európai zsidók tettek népszeruvé az Egyesült Államokban. Ott egyébként a mai napig az egyik legközkedveltebb reggeli étel. Többek között ezért sem értjük, hogy mi az oka egy jó kis budapesti bagelezo hely hiányának, különösen, hogy Krakkóban például az utcán is árulják a bageleket, és hamisítatlan, hatalmas szendvicseket is kínálnak egy igazi bagelezoben, mondjuk nem olcsón. Budapesten viszont maradnak az amerikai típusú kávézók silány kis bagelei - ha ön tud jobbat, írja meg azonnal!

California Coffee Company (az Oktogonnál)

A magát elviheto italaival reklámozó kávézó pultjában ott sorakozik 3-4 féle bagel, csakhogy mind elore elkészített. Szerintem ez már önmagában is aláássa az igazi élvezetet, mert szinte kizárt, hogy nem szárad meg a sajt egy-egy kilógó darabkája. A másik kifogásom, ami az összes magyar helyre érvényes egyébként, hogy nagyon apró szendvicseket kínál, kevés töltelékkel. A képen látható vegetáriánus verzióban metélohagymás krémsajt és két szelet paradicsom került, ami nem okozott ízorgiát. Az  ára viszont elfogadható, 340 Ft.

Farger Café (az MTV székháznál)

A Fargerban többféle szendvics van, még lazacos verzió is létezik, ami jópont, hiszen a legtöbb helyen nem ismerik. Viszont a méretek itt sem vadítóak, az árak viszont - talán a bankárnegyed és az amerikai nagykövetség közelségének köszönhetoen - magasabbak. Kipróbáltuk az édeskés, mazsolás bagelt krémsajttal, és nem ért minket csalódás, de le sem nyugözött az étel. Közepesnek mondanánk, a 450 Ft még pont elfogadható, de a krémsajtos-lazacos opciót, ami 750 Ft, kicsit drágálljuk.

Új California Coffee Company a Kálvinnál

Nagy különbség nincs e között és a fenti a hely között, itt is elore készítve sorakoznak a pultban a bagelek. Lazacosról itt sem tudnak, viszont bevállaltam a tonhalas példányt. Ez tonhalkrémmel volt megkenve és két karika hagymát helyeztek el a belsejében 390 Ft-ért. Ismét csak közepesre értékelem produkciót, de kicsit részrehajló vagyok, mert a kávézó belseje egész kellemes: nagy terek, jó színek, készséges kiszolgálás - ami a fentiekre nem éppen jellemzo.

Coffeeshop Company (a Múzeum krt.-n)

A bagelek itt sem kérésre készülnek, hanem elore elkészítve várnak rendelésünkre. A lazacos bagelt kóstoltuk itt, ami 650 forintba került, ami szintén nem mondható olcsónak egy néhány falatos szendvics esetében. Nem nagyon szimpatikus az sem, hogy a lazac és a zöldség vékonyka kilógó része könnyen kiszárad, mire a tányérunkra kerül. Jópont viszont, hogy ízléses tányéron szolgálják fel az ételt a többi hasonló hellyel ellentétben, ahol a papír az alap.

Bagel mintapéldány Middeltownból


Ezt a remekbe szabott szendvicset egy connecticut állambeli reggelizohelyen fogyasztottam, Middletown városban. Pompásan illusztrálja, hogy milyennek kell lennie egy igazi bagelnek: a friss és nagy péksütemény - ami jelen esetben spenótos-fuszernövényes ízesítésu - csak úgy dagad a frissen sütött rántottától, amire olvasztott sajt került. A kettévágott, kiadós szendvicsért 2,75 dollárt fizettem (475 Ft) és arról ábrándoztam, hogy valaki nyit egy ilyen helyet Magyarországon is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra