Hatalmas siker a muszlim úszódressz

Az év elején dobták piacra a burqininek keresztelt (a burka és bikini szavak összetételeként) úszóöltözetet, melyet kifejezetten a muszlim hölgyeknek fejlesztettek ki, tiszteletben tartva hagyományos öltözködési szokásaikat, miszerint szerényen, és minden testrészüket eltakarva kell ruházkodniuk. Mivel bikinit nem hordhatnak, leggyakrabban hagyományos öltözetükben, a csadorban mennek fürdeni, a nehéz anyagok átnedvesedése azonban sok fulladáshoz vezetett, és úszni sem éppen kellemes benne.

A burqini tehát egyszerű, visszafogott, és a nő teljes testét elfedő úszódressz, mely a gyártók legnagyobb meglepetésére, egyáltalán nem csak a vallási okokból testüket eltakaró hölgyek körében lett divatos. Amerikában egyre többen hordják az idősebb nők, vagy azok, akik nincsenek alakukkal megelégedve, érzékeny a bőrük, nem bírják a napot, vagy szégyenlősek, vagy egyszerűen csak félnek a fertőzésektől.

Aheda Zanetti, az Ausztráliában élő muszlim tervezőnő azt mondta, akkor jutott eszébe a burqini ötlete, amikor nézte a muszlim kislányokat, ahogy röplablázni próbáltak a tengerben, de a súlyos ruháikban sehogyan sem sikerült nekik. Zanetti interneten árulja találmányát, és az UV-szűrős úszódresszből már több mint 6000 darabot adott el a világ legkülönbözőbb pontjaira. A szigorú vallásgyakorlók körében azonban nem váltott ki osztatlan sikert a ruhadarab, sokak szerint ez az úszódressz olyan, „mintha Allah-hal játszadoznának”. Kifogásolják ugyanis, hogy hiába fedi el a ruha a teljes testet, testhez tapadó anyaga miatt sejteteni engedni a női domborulatokat – írja a Time magazin. Zanetti, annak ellenére hogy maga is muszlim, már halálos fenyegetést is  kapott művéért.
A burqini három stílusban kapható, slim-fit, modest-fit és active-fit, ára 200 ausztrál dollár (31 000 Ft.).

Oszd meg másokkal is!
Mustra