A kínai büfé hizlal és egészségtelen

Az átlag kínai éttermekben kapható ételek hizlalnak, zsírosak és egészségtelenek - állítja egy amerikai fogyasztóvédelmi csoport. A szósszal leöntött ételek többsége 40%-al több nátriumot tartalmaz, mint amire a szervezetnek naponta szüksége van, nem beszélve arról, hogy egy-egy fogásban benne lehet a napi kalóriaadag fele.

„A legrosszabbak az „illatos-omlós” verziók. Ha rizs nélkül esszük- mondjuk csirkét- egy adag körülbelül 1300 kalória körül van, ha tojásos rizzsel, akkor mindjárt 1500 fölött. Átlagban 3, 200 milligramm nátrium és 11 gramm telített zsír is jár a kalóriák mellé.

A Center for Science in the Public Interest csoport szóvivője szerint nem indítanak lejárató kampányt a kínai éttermek ellen. „Szeretnénk az amerikai lakosság figyelmét felhívni arra, hogy a manapság étteremben kapható ételek valójában dupla adagok. Együk meg a felét helyben, a másikat pedig vigyük haza és fogyasszuk el másnap ebédre. Ez vonatkozik a kínai éttermekre is, bár legtöbbjükben választhatunk olyasmit is, ami nem egészségtelen és nem is hizlal. Viszont jobb elkerülni az olajban kisütött húsokat, tekercseket és a szószos verziókat is, mert ezek valódi kalóriabombák.”

A szóvivő hozzátette, hogy ez vonatkozik az olasz és a mexikói éttermekre is, sőt ha lehet méginkább. „A kínaiban választhatunk zöldséget, ami nem káros. Egy mexikói étteremben már nehezebb a dolgunk. Ott jóval nagyobb odafigyelés kell ahhoz, hogy olyasmit együnk, ami nem hizlal, és nem növeli a koleszterinszintet.”

(Forrás: MSNBC)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek