Iskolai igazolás: már nem kell róla papír

GettyImages-79250722
Olvasási idő kb. 3 perc

Megjelent a jogszabály, miszerint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és a Kréta rendszert összekötik. A változásnak köszönhetően a pedagógusok azonnal láthatják, ha egy gyerek betegség miatt nem megy iskolába, és, hogy várhatóan meddig marad távol.

Az EESZT és az iskolákban alkalmazott Kréta elektronikus napló rendszer összekapcsolásáról Kántor Irénnel, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke nyilatkozott a Portfolionak

Egyszerűbb adminisztráció

Az EESZT és a KRÉTA összekötése véget vethet végre az iskolai igazolások papír alapú kiállításának. A két elektronikus rendszer összekötésével elérhető, hogy a pedagógusok a saját informatikai rendszerükben láthassák a kiadott orvosi igazolást.

A gyerekek betegségéről már nincs szükség papír alapú orvosi igazolásra
A gyerekek betegségéről már nincs szükség papír alapú orvosi igazolásraPaul Bradbury / Getty Images Hungary

Az orvosszakmai szervezetek már évek óta küzdöttek azért, hogy az oktatási intézmények fogadják el a szülői igazolásokat betegség esetén is.

Ugyanis a gyerekorvosok munkaidejének több mint a fele az iskolai hiányzások miatti igazolások kiállítására megy el, miközben ilyenkor sokszor nincs is szükség semmilyen orvosi vizsgálatra. Ez pedig hátráltatja a betegellátást. Az ügyben egységes eljárás eddig nem volt, ez pedig a szülők és az orvosok, valamint az orvosok és az intézmények között is gyakran konfliktushoz vezetett. 

A gyermekorvosok már évek óta jelezték, hogy hátráltatja a betegellátást az, ha az adminisztrációs elvárások miatt kell kiállítaniuk orvosi igazolásokat. Eközben az intézményvezetők nehezményezték, hogy nem tudják a gyermek hiányzását elfogadni, ha arról nincs orvosi igazolás.

Az új jogszabály szerint a szabályozás a távolmaradások orvosi igazolásának egyszerűsítése érdekében megteremti annak a lehetőségét, hogy az óvodai foglalkozásról és a tanítási óráról, valamint a  kollégiumi foglalkozásról történő távolmaradás igazolásához szükséges orvosi igazolás az  Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) keresztül jusson el a köznevelési vagy szakképző intézményekbe. A jogszabály szerint az elektronikus igazolást a távolmaradás hiteles igazolásának kell tekinteni.

Az Országos Mentőszolgálat okostelefonra letölthető alkalmazása sokféleképpen segít, ha baj van. Ha szertnéd tudni, hogy a segélyhívó gomb megnyomásával hogyan tudsz segítséget kérni minél goyrsabban, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek