A Gladiátort és a Tróját is ugyanazon a szigeten forgatták

A vadregényes Málta különleges úti cél az év bármely szakában, és ezt nemcsak a színes-szagos könyvek és prospektusok hirdetik, hanem a filmtörténet közkedvelt alkotásai is.

A hét elején már tettünk egy kisebb utazást Málta különböző pontjaira, amikor a nemrégiben megosztó kritikákkal zárt Trónok harca első évadának híres forgatási helyszíneit mutattuk meg. De nem az HBO sorozata fedezte fel magának az európai szigetállam magával ragadó hangulatát, már előtte is sok film és sorozat forgott ott: összeszedtük a leghíresebbeket.

Gyilkosság az Orient Expresszen (2017)

Hercule Poirot legnépszerűbb esetét két éve forgatták újra, és az eredmény egy ízig-vérig látványos, színes-szagos krimi-kalandfilm, amiben bár kevésbé jelenik meg Agatha Christie és a David Suchet főszereplésével készült Poirot-filmek misztikuma, a mai nézői igényeket a legutolsó pillanatig maradéktalanul kiszolgálja. Ebben nagy segítségére volt Málta is, hiszen a hangulatot megalapozó kezdő jelenetet Vallettán vették fel.

Valletta, Málta
Valletta, Máltaseraficus / Getty Images Hungary

A tengernél

Jó ideje tudjuk már, hogy Angelina Jolie nemcsak tehetséges színésznő, de szívesen ül a rendezői székbe is. A film egy francia tengerparti üdülőben játszódik, ahol egy házaspár csöndben és nyugalomban éli válságos napjait. A főszerepben Jolie és Brad Pitt – mintha csak a valóság elevenedne meg −, és természetesen a tenger, az elhagyatott sziklák és a napsütötte, álmos kisváros utcái. Jolie a francia és olasz művészfilmek világát próbálta megidézni több-kevesebb sikerrel, így aztán megmarad bennünk a csodaszép tengerparti táj, aminek a máltai Mġarr ix-Xini vidéke ad otthont Gozo szigetének déli partján.

Mġarr ix-Xini, Gozo szigetén
Mġarr ix-Xini, Gozo szigeténGeo-grafika / Getty Images Hungary

Phillips kapitány

Már-már szállóige, hogy ha Tom Hanks ül a volánnál, akkor azzal a járművel biztosan történik valami: emlékezzünk az Apollo 13-ra, a Számkivetettre, a Sully: csoda a Hudson folyón című filmekre. A szomáliai kalózok 2009-es támadását feldolgozó Phillips kapitányban újfent Hanks volt a középpontban, aki az amerikai felségjelzésű MV Maersk Alabama teherhajó fedélzeti kapitányaként komoly dilemmába kerül a kalózok meglepő lépésekor. Az izgalmas film bizonyos jeleneteit Máltán vették fel, többek között a reptéren és marsaxlokki kikötőben.

Kevésbé turistalátványosság, de méreteiben grandiózus kikötő Valletta közelében
Kevésbé turistalátványosság, de méreteiben grandiózus kikötő Valletta közelében77studio / Getty Images Hungary

Z világháború

A zombik elleni, országokon és földrészeken átívelő harc Brad Pittel a főszerepben maradandó filmélmény volt 2013-ban: elképesztő látványvilággal, élőhalott hegyekkel és különleges helyszínekkel lepett meg minket. A St. Elmo kikötője Vallettában Jeruzsálemként szerepel a filmben: éppen azt az ikonikus jelenetet vették itt fel, amikor a zombitenger élő falat alkotva próbál bejutni az emberek területére.

A filmben kevésbé festett meseszépen: a Z világháború zombihegye itt csúcsosodott
A filmben kevésbé festett meseszépen: a Z világháború zombihegye itt csúcsosodottBenas Sabaliauskas / Getty Images Hungary

Conan, a barbár

Arnold Schwarzenegger klasszikus akciófilmjének remake-je inkább volt hatásvadász látványpornó, mint valamirevaló akciófilm, ettől függetlenül egy fáradt estére kitűnő agypusztító szórakozás. Jason Momoa elmondta egyébként, hogy Conan és Khal Drogo együtt született: a Trónok harca meghallgatását végző cég ugyanis egyből szerződtette Conanként is. Így aztán egy évben két vadembert is játszott a színész, utóbbi esetében pedig számtalan bolgár helyszínen túl Máltán is vettek fel jeleneteket.

A Blue Grotto vadregényes tája a Conan, a barbár egyik forgatási helyszíne volt
A Blue Grotto vadregényes tája a Conan, a barbár egyik forgatási helyszíne voltnick1803 / Getty Images Hungary

Trója

Újra Máltán Brad Pitt: a klasszikus hőstörténet grandiózus filmre vitelét nagyrészt Máltán végezték. Habár a kalandfilm 15 év távlatából is megosztó, kétségkívül nagy hatással volt az akkori mozinézőkre, persze javarészt az akkor még viszonylag ifjú harcos, de már nagy sztár Pitt miatt. A filmet egyébként a Ricasoli-erőd kikötőjében, Gozo szigetein és a Kék-lagúna területén vették fel. Úgy látszik, Máltánál nincs jobb hely a múltidézésre, távoli, letűnt civilizációk ábrázolására.

Ricasoli kikötője
Ricasoli kikötőjeDmitry Malov / Getty Images Hungary

Gladiátor

És ezt az előző gondolatot fűzhetjük is tovább Russell Crowe ikonikus alkotása kapcsán. Az 5 Oscar-díjas drámai kalandfilm Maximus kálváriáját követi végig a Római Birodalom idején, akivel végül Commodus gonoszsága végez. Hans Zimmer emlékezetes zenéjével, a hatalmas díszletek között felvett jelenetekkel a Gladiátor a 2000-es évek egyik legjobb szandálos filmjévé vált, amelynek több jelenetét forgatták Máltán.

Fort Ricasoli, a Gladiátor egyik forgatási helyszíne
Fort Ricasoli, a Gladiátor egyik forgatási helyszíneRatstuben / Getty Images Hungary

Popeye

Oda és vissza szerettük a spenóttól Sámsonná váló tengerész történeteit, így aztán a filmipar sem várt sokáig, hogy megrendezzék az élőszereplős változatot. És bár Popeye szerepében Robin Williams díszelgett, Máltán pedig egész falut építettek fel a film kedvéért, nem lett időtlen klasszikus: ha Popeye spenótos kalandjaira vágyunk, akkor először az eredeti rajzfilm után nyúlunk. Ennek ellenére a film nagy érdeme, hogy varázslatos filmes díszletet hagyott maga után: a sziget északi részén található Sweethaven falucskáját, amit azóta is be lehet járni. Vidámparkozni, filmet nézni, csónakázni lehet, filmőrülteknek különösen érdekes, de családdal is kifejezetten nagy élmény.

A szabadidőparkként üzemelő Popeye Village a sziget északi részén
A szabadidőparkként üzemelő Popeye Village a sziget északi részénpaulprescott72 / Getty Images Hungary

A szigeten tehát szinte állandó vendég már Hollywood, és bár Popeye faluját felépítették, a legtöbb stáb éppen azért ment oda, hogy ne kelljen díszletet építeni: a lenyűgöző természet ezt már elvégezte helyettük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra