Költöznél? Inspirálódj a legmenőbb úszó házakból!

Hollandiában, Franciaországban és Angliában régóta mindennapos látvány a folyón vagy vízen ringatózó úszó ház. Az elmúlt pár évben azonban itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a vízre telepített ingatlanok.

Akár életvitelszerűen, akár csak hétvégékre költözünk úszó házba, biztos, hogy sokkal közelebb kerülünk a természethez, hiszen az élővilág hirtelen karnyújtásnyi közelségbe kerül. Reggelente nagyot szívunk a víz friss illatából, miközben a kávét kavargatva hallgatjuk a folyó nyugtató csobogását és a madarak csicsergését.

Bár sokak számára már ez is elegendő indok lenne ahhoz, hogy vízre telepített lakásra cserélje jelenlegi otthonát, vannak, akik ennél sokkal egyszerűbb okból döntenek a vízi lét mellett. Ahogy jó pár európai városban, úgy nálunk is egyre magasabbak az ingatlanárak, a legtöbb fiatalnak kisebb csodára van szüksége ahhoz, hogy saját lakást tudjon vásárolni. A londoni és amszterdami úszó házak pedig épp egy hasonló lakhatási probléma megoldásaként születtek, hiszen ott sok embernek már akár száz évvel ezelőtt is megfizethetetlen volt a lakhatás.

Budapesten jelenleg hasonló a helyzet: lehetséges úszó házat építtetni, és olcsóbb is lehet, mint megvásárolni egy belvárosi ingatlant. Egy családi úszó ház megvásárlásakor pedig nemcsak a telek árát spórolhatjuk meg, de a korszerű technológiának köszönhetően könnyen hasznosíthatjuk a víz- vagy a napenergiát.

Annak ellenére, hogy rengeteg engedélyhez van kötve egy ilyen ház felállítása, Budapesten több alkalmas pont is lehetne a vízre tervezett ingatlanok számára. Ilyen a Margit-sziget, a Lupa-sziget, a Római-part, a Kopaszi-gát vagy akár Csepel.

A legtöbb ilyen lakás kívülről elég kicsinek tűnik, azonban a kivitelezésnek tényleg csak a képzeletünk – és a pénztárcánk – szab határt. Már a terasz, kandalló, jakuzzi vagy szauna telepítése sem okoz gondot. És ha idővel megunjuk a kilátást, bármikor felkerekedhetünk, továbbállhatunk, és ha nincs kikötési tilalom, akárhol lehorgonyozhatjuk otthonunkat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra