Ha eltévedsz egy erdőben, ez mentheti meg az életed

Lontai Ildikó
GettyImages-1975815881
Olvasási idő kb. 8 perc

Vészhelyzetbe kerültél? Eltévedtél, vagy valami baleset történt? Telefonod van, de térerőd és iránytűd nincsen? Bármilyen meglepő, a mobilod ilyenkor is a segítségedre lehet, és akár életet is menthet, ha letöltöttél olyan applikációkat, amelyek a lehető leghasznosabb információkat nyújtják az ilyen esetekben. Íme néhány hasznos app.

Te ismered a 10 legfontosabb, túléléshez szükséges csomózási technikát? Tudod, hogy kell bungalót építeni? Felismered a mérgező növényeket? El tudod látni a gyermekedet, ha égési sérülést szenved? Tisztában vagy az újraélesztés lépéseivel? Nem, ez itt most nem egy kvíz, és megijedned sem kell, a legtöbb ember ugyanis nem tudja, miként cselekedjen hasonló vészhelyzetben (pedig fontos lenne). Mert bármennyire is távolinak tűnnek ezek a szituációk, valójában bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen csak magára számíthat, és azonnal kell döntenie. Ilyenkor jól jöhet, ha van nálunk egy mobiltelefon, amire a közösségi média alkalmazások mellett – ajánlott néhány fontos, túléléshez és életmentéshez szükséges applikációt is letölteni.

Egy csomókötés is megmentheti az életed – ez az applikáció erre is megtanít

Aki volt katona, valószínűleg elsajátította a legfontosabb csomózási technikákat, és megtanulta azt is, miként szabadíthatja ki magát, ha megkötözik. Ám nem mindenki volt katona.
A „túlélési csomók” ismerte azonban más esetekben is fontos lehet, például, ha sok időt töltünk a természetben, és túrázni, hegyet mászni, kirándulni vagy hajókázni indulunk. Vészhelyzetben ugyanis nagyon sok múlhat azon, hogy képesek vagyunk-e rendesen megcsomózni egy kötelet. Hiszen előfordulhat, hogy menedéket kell építenünk, le kell kötöznünk a felszerelésünket, csapdát kell állítanunk, ki kell kötnünk egy csónakot, vagy fel kell kapaszkodnunk egy magaslatra. Mindezeket nehezen tudjuk megoldani, ha nincsen megfelelő csomózási technikánk. Szerencsére azonban már erre is van applikáció, az Army Knots ugyanis a legfontosabb és legbiztosabb csomókötések módját mutatja be. Bár az alkalmazás angol nyelvű, mindenhez tartozik kép és videó is, így biztosan le tudjuk követni az egyes lépéseket.

Otthon a szobádban ülve talán nem tűnik fontosnak a csomózási technikák ismerete, ám vészhelyzetben nagyon is sok múlhat ezen. Szerencsére már ehhez is van applikáció
Otthon a szobádban ülve talán nem tűnik fontosnak a csomózási technikák ismerete, ám vészhelyzetben nagyon is sok múlhat ezen. Szerencsére már ehhez is van applikációAlex Ratson / Getty Images Hungary

Ha vészhelyzet van, mert eltévedsz az erdőben, ezek az applikációk segíthetnek

Azt gondolhatnánk, hogy micsoda badarság ez az egész, mi aztán sosem kerülhetünk vészhelyzetbe. Még akkor sem, ha turistaként más országba látogatunk. Nos, korábban én is így gondoltam. Aztán jó tíz évvel ezelőtt – még az okostelefonok elterjedése előtt – lehetőségem nyílt néhány hetet Marokkóban barangolni. Bérelt autóval felmerészkedtünk az Atlasz hegységbe, egy gyűrött papírtérkép útvonaljelöléseit követve.

Hamar kiderült azonban, hogy a földutakat nem mutatja a térkép, a hegyen viszont nem igazán voltak aszfaltozott utak, így elég gyorsan eltévedtünk. Meredek sziklafalakon kapaszkodtunk fel, egyik erdőből hajtottunk át a másikba, és fogalmunk sem volt, merre járunk.

Mikor végre behajtottunk egy pár házikóból álló kis faluba, azt hittük megmenekültünk, ám a lakosok nem beszéltek idegen nyelveket, és ahányan voltak, annyi irányba mutogattak. Autóstérképet valószínűleg akkor láttak először, mert körbeadták, és megcsodálták, de tekintve, hogy fejjel lefelé tartották, biztosak voltunk benne, hogy lövésük sincs, mit kell rajta nézni. Tovább bolyongtunk, majd az egész napos autózgatás után – mikor már elég erősen pánikoltunk – szembejött velünk egy terepjáró, melynek a sofőrje beszélt angolul, és levezetett bennünket a hegyről.

Ma, az okostelefonok világában már nem nagyon lenne ilyen kalandokban részünk. Vannak ugyanis olyan alkalmazások, amelyek kifejezetten túrázáshoz ajánlottak, és nemcsak a földutakat, de még a letaposott ösvényeket is képesek megmutatni. Ilyen például a Fatmap, amely 3D-térképekkel és útvonalkövetéssel is rendelkezik, és keresztülvezet bármilyen dombon vagy hegyoldalon.

Manapság már nem olyan könnyű eltévedni egy erdőben vagy egy hegyen, ha a telefonunkra letöltjük a megfelelő térképes applikációkat.
Manapság már nem olyan könnyű eltévedni egy erdőben vagy egy hegyen, ha a telefonunkra letöltjük a megfelelő térképes applikációkat.MundusImages / Getty Images Hungary

Mindenkinek, aki bringatúrára, kirándulni, síelni indul, vagy külföldi utazást tervez, jó, ha van egy ilyen app a telefonján. Sok hasonló térképalkalmazást találhatunk hazai túrázáshoz is, érdemes azonban arra is figyelni, hogy olyat válasszunk, amelynek van offline funkciója, tehát akkor is működik, ha a telefon nem éri el az internetet.

Túlélés a vadonban? Ez az applikáció bárhol életmentő lehet, szó szerint

A mai technológiával már Robinson Crusoe-nak is könnyű dolga lenne. Ha esetleg hajótörést szenvednénk egy szigeten, eltévednénk egy erdőben, vagy valamilyen módon a vadonban ragadnánk, akkor elég lenne csak rákattintanunk a telefonunkra a túléléshez. Persze ez így igen erős túlzás, hiszen ennél jóval több kell az életben maradáshoz.

Azonban vannak olyan offline is működő túlélési útmutatók, amelyek sok helyzetben segítséget nyújtanak. Ilyen például az Offline Survival Guide vagy a Offline Survival Manual, mely applikációk használatához beszélnünk kell ugyan angolul, ám ha ezzel a tudással rendelkezünk, akkor elképesztő mennyiségű információhoz juthatunk. Ezek az appok ugyanis részletesen, konkrét, követhető tanácsokkal mutatják be, hogy miként maradhatunk életben akár a sarkkörön, a sivatagban, a dzsungelben vagy a hegyekben.

Melyek a mérgező és melyek a gyógyító növények? Hogyan juthatunk ételhez a vadonban? Milyen rovarokat lehet elfogyasztani, és melyeknek halálos a csípése? Miből és hogyan állíthatunk elő vizet? Melyek a leghatékonyabb jeladási technikák? Hogyan csiholjunk tüzet? Minden ilyen és hasonló kérdésre választ kaphatunk ezekből az ingyenes alkalmazásokból, amiket ráadásul grafikák is színesítenek.

Ha nem utazunk egzotikus helyre, ez az app akkor is rajta lehet a telefonon, hiszen egy sima erdei táborozás során is hasznunkra lehet.

Ez a két magyar applikáció életet menthet vészhelyzet esetén

Nem kell azonban ahhoz messzire menni, hogy váratlanul vészhelyzetbe kerüljünk. Sajnos az otthonunk nyugalmában is ránk törhet a rosszullét, egy közeli vízparton, az utcán vagy akár a kertben is történhet baleset. Éppen ezért érdemes a hazai fejlesztésű alkalmazások között is körbenézni, és a legfontosabbakat telepíteni a telefonra, mert ezek életet is menthetnek.

Az egyik ilyen a Gyermek Elsősegély applikáció, amely konkrét tanácsokat ad a szülőknek, mit tegyenek, ha a gyermekük hirtelen rosszul lesz, és azt is jelzi, milyen szituációban kell azonnal mentőt hívni.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány ingyenes alkalmazása 15-féle vészhelyzet esetén nyújt gyors segítséget, azonnal alkalmazható, röviden összefoglalt tanácsok formájában.

A jól átlátható és könnyen kezelhető appban témákra bontva találjuk meg az információkat, és olyan vészhelyzetek kezelésében kaphatunk segítséget, mint a mérgezés, fulladás, égési sérülés, áramütés, lázgörcs vagy az újraélesztés. Az alkalmazáson belül egyetlen kattintással kapcsolatba léphetünk a mentőkkel is.

Hasonlóan érdemes az Országos Mentőszolgálat Élet Mentő applikációját telepíteni, amely már rögtön a letöltés után felkínálja a segélyhívás lehetőségét. Amennyiben a telefonon be van kapcsolva a helymeghatározás, akkor a tartózkodási helyünket is automatikusan jelzi a rendszer, így ha nem tudjuk megmondani, pontosan merre vagyunk, akkor is megtalálnak a mentők. Sőt, le tudják követni a tartózkodási helyünket mozgás közben is, ha esetleg valahonnan menekülni kényszerülünk. Az alkalmazás letöltése után ha regisztráljuk magunkat, akkor vészhelyzeti figyelmeztetéseket is kaphatunk, valamint elsősegélynyújtás kapcsán is hasznos információkkal látnak el.

Tisztában vagy az életmentés alapvető szabályaival? Teszteld a tudásod kvízünkben, kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek