Teszt: Melyik a leghatékonyabb szúnyogriasztó?

36 különféle folyékony szúnyogriasztó és kullancsriasztó hatóanyag-tartalmát vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Teszteredményeik segítenek, hogy mindenki megtalálja a számára legbiztonságosabb riasztót kertbe, parkba, rövidebb-hosszabb kiránduláshoz, utazáshoz. Az is kiderül, mit használj, ha gyereknek szánod, babát vársz vagy allergiás vagy.

A klímaváltozás kedvez a szúnyogoknak és kullancsoknak, nő a természetes élőhelyük, eddig hazánkban ismeretlen, nem őshonos új fajok is érkeznek, így egyre gyakrabban találkozunk velük, a csípéseik által pedig egyre nagyobb fertőzésveszélynek vagyunk kitéve. Csípéseik ellen a hatékony védekezés része lehet, ha megfelelő szúnyogriasztót vagy szúnyog- és kullancsriasztót használunk.

Így válassz terméket

Összességében elmondható, hogy a különböző rovarriasztók mind biztonságos termékek, de szigorúan csak akkor, ha a címkén feltüntetett adagolást és korlátozásokat betartjuk! Az esetleges allergén, irritáló hatások esélye alacsony, de az érintett személyeknél a problémás hatóanyag kerülése javasolt. Gyermekek esetén különösen célszerű minimális kockázatot vállalni. Az öt legfontosabb szempont, amelyekre odafigyelve kiválaszthatod és használhatod a legkevésbé kockázatos riasztószert:

 • Életkor: felnőtt vagy gyerek használja a szert?
 • Egészségi szempontok: várandósság, allergia vagy érzékenység a hatóanyagokra?
 • Mennyi ideig leszel szúnyogos vagy kullancsos területen?
 • Mennyire szúnyogos vagy kullancsos területre mész (mikor mész – éjjel vagy nappal, eső után)?
 • Tudomásod szerint van-e ott fertőzésveszély?

Ugyanolyan kinézetű termék más tartalommal

Előfordul, hogy ugyanazzal a márkanévvel forgalmaznak aeroszol és pumpás spray formátumú szereket, azonban ezekben a hatóanyag aránya vagy maga a hatóanyaga különböző. A teszt során két ilyen termékpárt sikerült azonosítani: az OFF! protect, melynek hatóanyaga DEET, de a pumpás formátum 7 százalékos, míg az aeroszol 15 százalék koncentrációjú, illetve a Vape Derm Extra, amelynél a pumpás verzió 15 százalék pikaridint tartalmaz, míg az aeroszol 18,5 százalék DEET-t és 1 százalék Cymbopogon winteranius olajat. És bár ezek közül csak egy szerepel a tesztben, hangsúlyozandó a címkék elolvasásának fontossága.

Növényi illóolaj hatóanyagok: rövid ideig véd és csak óvatosan

A természetes növényi olajokat tartalmazó szúnyogriasztók jellemzően néhány óráig hatnak, ezért használatukat rövid sétákra ajánlják. Az illóolajok közül például a citromfű, a muskátli, a rozmaring vagy a cédrusfa olaja is hatékony lehet a rovarok ellen. A természetes hatóanyagot tartalmazó termékek sokszor tartalmaznak allergén hatású összetevőket (pl.: geraniol, citronellol, limonene, linalool), ezek feltüntetése a termékeken az EU-ban kötelező. Ha allergiás vagy, figyelj ezekre az összetevőkre! A várandósság első három hónapjában nem ajánlott az alkalmazásuk.

A készítményeket először kis bőrfelületen próbáljuk ki, és csak akkor alkalmazzuk őket rovarok elleni védekezésre, ha nem észleltünk allergiás reakciót. 

A nem érzékeny fogyasztóknak ez a legkisebb egészségügyi kockázatú megoldás és akár házilag is előállítható, személyre szabható. A Helan márka két termékét már egészen kicsi gyermekeknek is ajánlják. A Chicco és a Bio Bio Baby spray-k 2 hónapos kortól használhatók a címkék alapján, míg a webshopból megvásárolható osztrák natúrkozmetikum a Styx Mosquito Stop és a legtöbb boltban kapható Vape Derm Kidsalkalmazása csak 3 éves kor felett javasolt.

Pikaridin hatóanyag – a legígéretesebb alternatíva

9 termék hatóanyaga a pikaridin (angol nyelvterületen icaridin). Ez egy 1990-ben kifejlesztett rovarriasztó tulajdonságú vegyület, melyet egy a fekete borsban található molekula szerkezete alapján szintetizáltak. A hatóanyag-koncentráció 10-20 százalék között optimális, minden feltüntetett termék ebbe a tartományba esik. Hatóidejük is hasonló: a 10 százalékos Off! Junior rovarriasztó gél 4-5 óra védelmet ígér, míg a többi szer már 6-8 órát is bír a címkék szerint. Az amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Reports tesztje szerint a pikaridin esetében nem mindegy a rovarriasztó szer formátuma sem, úgy találták, hogy ugyanolyan koncentráció mellett a krém, illetve törlőkendő formátumú termékek kevésbé hatékonyak, mint a spray-k. Ajánlatos tehát spray-t választani.

Gondold végig, hogy neked melyik a legjobb
Gondold végig, hogy neked melyik a legjobbPhotoboyko / Getty Images Hungary

Hogyan használjuk helyesen a rovarriasztó szereket?

A helyes alkalmazás a kulcs a maximális hatékonyság eléréséhez és a mellékhatások (pl. szem- és bőrirritáció) elkerüléséhez.

 • Csak fedetlen bőrfelületre vagy ruhára fújjuk. Sose a ruha alá.
 • Csak annyit fújjunk, amennyit muszáj, és csak annyi ideig legyen rajtunk, ameddig muszáj: a nagyobb adag nem véd hatékonyabban, viszont növeli az egészségügyi kockázatot.
 • Ne használjuk sérült bőrfelületen. Ha arcra szeretnénk felvinni, akkor először a tenyerünkbe fújjuk, majd a szemet és a szájat óvatosan elkerülve kenjünk szét, a fülek körül is.
 • Ne adjuk a gyerekek kezébe, hanem saját tenyerünkről adagoljuk a szert az ő bőrükre, ahova szükséges. A kézfejükre inkább ne tegyünk, mert onnan könnyen bekerülhet a szemükbe és a szájukba.
 • Ne használjuk étel közelében, fújás után és evés, illetve ivás előtt pedig alaposan mossunk kezet.
 • Ha már nincs szükségünk a rovarok elleni védelemre (vagy a nap végén), a kezelt bőrfelületet szappanos vízzel mossuk le, a kezelt ruhát pedig elkülönítve mossuk ki a következő használat előtt.
 • Ha ruhára szeretnénk fújni, nézzünk utána, hogy nem fogja-e a rovarriasztó szer károsítani az anyagot vagy foltot hagyni rajta.

A teszt részletes eredménye itt olvasható.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra