Haldokolnak a szobanövényeid? Ez a 9 lépés a kulcs a megmentésükhöz

GettyImages-1319829297

A látszat néha csal. Bármilyen rosszul festenek is szobanövényeid, a szakértők tanácsait megszívlelve még menthetőek lehetnek.

Ha már több szobanövény halála szárad a lelkeden, ne legyél túl szigorú magaddal. Néha még a legkevesebb gondozást igénylő fajták is hasonló sorsra jutnak. John Valentino kertészeti szakértő szerint a háttérben a leggyakrabban a nem megfelelő öntözés, a kevés napfény, a tápanyaghiány, a kártevők pusztítása vagy egy hirtelen környezetváltozás áll, de ha időben közbelépsz, a probléma a legtöbb esetben még orvosolható lehet.

1. Keress rajta életjeleket

Még ha egy növény „halottnak” is tűnik, érdemes közelebbről szemügyre venned, mert ha maradtak rajta zöld részek, akkor van esély a megmentésére. A kertészeti szakértő azt javasolja, hogy nézd meg a gyökereit is, mert ez értékes információkkal szolgálhat az állapotáról. Van, amikor a gyökerek még akkor is képesek a tápanyagfelvételre, amikor a növény levelei már elszáradtak. Ahogy arra Jennifer Morganthaler, a Missouri Állami Egyetem mezőgazdasági oktatója is rámutatott,

az egészséges gyökerek vastagok, barnás, fehéres színűek, és fehér végekkel rendelkeznek.

2. Ellenőrizd, hogy nincs-e túllocsolva

A szobanövények egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a rendszeres öntözés, de a túl sok víz ártalmas lehet számukra. „A túlöntözés hatására a növények levelei elfonnyadhatnak, és barnás, sárgás árnyalatokat ölthetnek. Ez a gyökerekre is hatással lehet, amelyek rothadni kezdhetnek” – mondja Valentino. Ha ilyen jeleket látsz egy növényen, akkor mielőbb cselekedned kell. Tedd át egy olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény, és a továbbiakban tekints el locsolásától, amíg ki nem szárad a földje. Morganthaler azt tanácsolja, hogy amennyiben a föld látványosan el van ázva, akkor a cseréppel együtt cseréld le.

A túlöntözés kifejezetten ártalmas lehet
A túlöntözés kifejezetten ártalmas lehetronstik / Getty Images Hungary

3. Ellenőrizd, hogy nincs-e kiszáradva

Általában inkább ez a valószínűbb forgatókönyv. Ha a növény szomjas, akkor hervadozni kezd, a levelei elbarnulnak és kiszáradnak, míg végül elhalnak és lehullanak. Intő jel lehet az is, ha a talaj megrepedezik, és „elhúzódik” a cserép szélétől. Erre természetesen a víz megoldás, de fontos, hogy a pusztulóban lévő növényt kellő körültekintéssel öntözd.

„Egy erősen alulöntözött növényt gyorsan újraéleszthetsz, ha néhány órán át hagyod vízben állni” – emelte ki Vickie Christensen, a Léon & George mesterkertésze és növényorvosa. Innentől kezdve már csak arra kell figyelned, hogy a szokásosnál gyakrabban öntözd, illetve minden alkalommal ugyanannyi vizet adj neki. Ha nem vagy biztos a dolgodban, egy talajnedvesség-mérő segítségével pontosabb képet kaphatsz a cserépben uralkodó körülményekről.

4. Távolítsd el az elhalt leveleket

Ha a levelek teljesen elbarnultak, vágd le őket, mert így már semmit nem tehetsz értük. Ezzel elősegítheted, hogy a növény az újabb levelek növesztésére tudjon fókuszálni. Az elhalt leveleket egy metszőollóval vagy ollóval távolíthatod el, vagy ha egyik sincs kéznél, akkor óvatosan lecsípheted az ujjbegyeddel is.

Az elhalt növényi részeket mindig távolítsd el
Az elhalt növényi részeket mindig távolítsd elIryna Imago / Getty Images Hungary

5. Vágd vissza a szárakat

Miután megszabadultál a felesleges levelektől, vágd le a szárak elhalt darabjait is. Ha nagyon rossz állapotban vannak, elegendő, ha csak a talaj feletti 5 centiméteres részt hagyod meg. Ez jó alkalom a talaj cseréjére, illetve arra is, hogy a növényt nagyobb cserépbe költöztesd. Gyors eredményt azonban ne várj.

Hetekbe is telhet, mire a növény helyrerázódik.

6. Teremts megfelelő fényviszonyokat

A növények fényigénye igencsak változó lehet, ezért járj utána, hogy az adott faj a közvetlen napsütést, a szórt fényt vagy inkább az árnyékos körülményeket kedveli-e, majd ha szükséges, ennek megfelelően költöztesd át egy másik helyre.

7. Vedd számításba a páratartalmat

Ha haldokló növényed a trópusokról származik, akkor elképzelhető, hogy az a baja, hogy alacsony a páratartalom a lakásban. Morganthaler szerint a levelek emiatt összezsugorodhatnak és megbarnulhatnak, a növény pedig a hervadás jeleit mutathatja. Ezen többféle módon is segíthetsz. Megfontolhatod például egy párásító beszerzését, de a helyzeten már az is javíthat, ha egymás mellé rendezed a növényeket.

Azért ne ess át a ló túloldalára sem, mert a túl magas páratartalom ugyanúgy problémás lehet. Ez a penész és a gombás fertőzések kialakulásának kedvez, valamint a levelek elsárgulásához vezethet. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a vastagabb, viaszos levelű növények jobban tolerálják a száraz levegőt, amiben – főleg a téli fűtési szezonban – a legtöbb lakás érintett lehet. Érdemes számolnod azzal is, hogy a növények nem szeretik, ha közvetlenül a fűtőtest vagy a szellőzőnyílás mellé helyezed őket.

8. Gondoskodj tápanyagokról

A növények táplálása különösen lényeges a növekedési időszakban, vagyis a tavaszi és a nyári hónapok alatt. Alultápláltságra utalhat a gyenge szár vagy a levelek elszíneződése is, amelyre a tápoldatozás lehet a megoldás. Ha a növény nagyon rossz állapotban van, ezt fokozatosan kell bevezetni, mert sokkos állapotában érzékenyebb a változásokra. Christensen hozzátette, néhány évente ültesd át a növényeket, hiszen a talaj tápanyagtartalma idővel kimerülhet.

Ahhoz, hogy elegendő tápanyaghoz jussanak, néhány évente ültesd át a növényeket
Ahhoz, hogy elegendő tápanyaghoz jussanak, néhány évente ültesd át a növényeketDelmaine Donson / Getty Images Hungary

9. Várj egy hónapig

Ne veszítsd el a reményt! Valószínűleg nem kevés időbe telt, mire növényed a pusztulás szélére került, ezért ne is várd, hogy néhány nap alatt helyrejöjjön. „Miután lépéseket tettél egy haldokló növény megmentésére, egy hónapba is kerülhet, mire javul az állapota, vagy ismét növekedni kezd, ezért ne add fel túl korán” – vetítette elő Valentino. Már csak azért sem, mert némi időt vehet igénybe, mire egyáltalán rájössz, hogy milyen ok áll hanyatlása mögött.

+1. Ha semmi nem segít, komposztáld

Amennyiben már mindent megpróbáltál, és az egy hónapos várakozási időn is túl vagy, de növényed nem mutat számottevő javulást, ideje búcsút venned tőle. Ahelyett azonban, hogy kidobnád a kukába, használd fel a komposztáláshoz, hogy a belőle kinyert tápanyagdús talajt más növények táplálására fordíthasd.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra