Szobanövények árnyékos helyre: ezt a 4 fajt ajánlja a szakértő

A szobanövények vásárlásánál gyakran felmerül kérdésként, hogy az ablaktól távolabb eső árnyékos helyekre milyen fajokat érdemes választani. Szakértőnk a következő 4 fajt ajánlja.

Mielőtt még rátérünk a konkrét tippekre, fontos kiemelni, hogy a szobanövények neveléséhez mindenképp szükséges valamennyi fény, mert bármit is teszel, a lakás legsötétebb pontján biztosan nem fognak életben maradni. „Mint azt mindenki tudja, a növények fényből és nedvességből, fotoszintézis útján állítják elő a számukra nélkülözhetetlen elemeket. Ez azt jelenti, hogy ha elvesszük tőlük a fényt (vagy a vizet), az a pusztulásukhoz vezethet” – igyekezett tisztázni Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője, aki sorozatunkban hasznos tanácsokat oszt meg a szobanövények gondozásáról.

Milyen szobanövények illenek az árnyékos helyekre?

Balázs megjegyezte, valóban igaz, hogy bizonyos fajoknak kevesebb fény is elegendő, így félárnyékos, árnyékos sarkokban is elvannak, de mivel minden növény más és más, csak akkor fognak tudni egészségesen fejlődni, ha minden egyéb tényező is stimmel, vagyis megfelelő összetételű földbe kerülnek, illetve igényeikhez mérten kellő mennyiségű vizet, tápanyagot kapnak.

A szobapáfrány (balról jobbra), a rákvirág, a vitrolavirág, a szobai futóka, az anyósnyelv és a fikusz elvegetál az árnyékban is
A szobapáfrány (balról jobbra), a rákvirág, a vitrolavirág, a szobai futóka, az anyósnyelv és a fikusz elvegetál az árnyékban isTörök Balázs / Lets Leaf

Az árnyéktűrő fajtákból szerencsére egyre nagyobb a kínálat a hazai kertészetekben is. Balázs ezek közül mindenekelőtt az agglegénypálmát (Zamioculcas), az anyósnyelvet (Sansevieria) és a vitorlavirágot (Spathiphyllum) ajánlja, de a célnak egyes páfrányfélék is megfelelnek. Mint mondta, az előbbi két faj jól tűri a ritkább locsolást, ezért nem gond, ha néhány napra magukra maradnak, a másik kettő viszont több vizet igényel, a páfrányok pedig hálásak a sűrűbb tápoldatozásért is. További részletek az alábbi videóban:

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek