Meddig állnak el a felbontott röviditalok?

GettyImages-165552217

Az, hogy egy rövidital meddig áll el, azon is múlhat, hogy milyen fajtájú, és mikor lett felbontva.

Általános nézet, hogy magas alkoholtartalmuk miatt a röviditalok szinte a végtelenségig elállnak, ami sok esetben igaz is, de csak addig, amíg nincsenek felbontva. Egyes italok ezután veszíthetnek ízükből (és hatásukból), míg mások meg is romolhatnak, így előfordulhat, hogy gyakorlatilag ihatatlanná válnak.

Eddig állnak el a felbontott röviditalok

Miközben egy megfelelően lezárt whisky nagyjából ugyanazt a minőséget nyújtja, akár most, akár 100 év múlva isszák meg, addig az üveg kinyitása után ezt már korántsem lehet készpénznek venni. Amint ugyanis az oxigén bejut a palackba, megkezdődik az oxidációs folyamat, ami fokozatosan megfosztja ízétől. Íme egy kis összefoglaló, amiből megtudhatod, hogy a különféle röviditaloknál milyen eltarthatósági idővel számolhatsz.

A whisky tipikusan az a rövidital, ami szinte bármeddig eláll
A whisky tipikusan az a rövidital, ami szinte bármeddig elállCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Whisky

A whisky magas alkoholtartalmához alacsony cukortartalom párosul, így lényegében soha nem tud megromlani, de körülbelül 2 évvel felbontása után már nem fogja ugyanazt az élményt nyújtani, és menthetetlenül megváltozik az ízprofilja. Figyelem, az ízesített változatokban több a cukor, ami kihatással lehet élettartamukra!

Vodka

Csakúgy mint a whisky, a vodka sem romlik meg, ráadásul hiába bontod meg, akár egy évtizedig vagy talán tovább is változatlanul kihúzza, ezután azonban veszít az ízéből és az erejéből (itt is igaz, hogy az ízesített termékek rövidebb ideig tárolhatóak).

Rum

A rum megint csak egy olyan ital, amely felbontatlanul szinte bármeddig eláll, ám felbontva fél év után romlani kezd a minősége, 2 év elteltével pedig már érezhetően más lesz – mind ízét, mind hatását tekintve.

Gin

A ginnek már jobban meg vannak számlálva a napjai. Bár attól kevésbé kell tartani, hogy a szó szoros értelmében megromlik, egy évvel felbontása után lényegesen rosszabb lesz az íze.

Brandy

A felbontott brandynél a kedvezőtlen ízváltozások a 6. hónapban kezdődnek, de még 2-3 évig iható marad, és megromlani később sem fog.

Az eltarthatósági idő italonként változó lehet
Az eltarthatósági idő italonként változó lehetinvizbk / Getty Images Hungary

Tequila

A tequila körülbelül egy évig áll el felbontása után, mielőtt kellemetlen irányt venne az íze, ami innentől kezdve egyre csak rosszabb és rosszabb lesz.

Likőrök

Ezeknek az édesebb italoknak jellemzően magasabb a cukortartalmuk, ezért 1-2 éven belül megromolhatnak. Sőt, a tejes likőrök gyakran egy évig sem bírják, és még bontatlan palackban sem állnak el olyan sokáig.

Sok múlhat a tároláson

Ahhoz, hogy a röviditalokat minél tovább élvezhesd, tárolásuknál a következő szempontokra kell figyelned.

  • Függőlegesen tárold a palackokat. Ez azért fontos, mert ha az ital érintkezik a parafával, az hozzájárulhat az ízromláshoz és meggyengítheti a dugót, melynek éppen az a feladata, hogy távol tartsa tőle az oxigént. Még ha a dugó nem is parafa anyagú, hanem valamilyen csavaros megoldás, győződj meg róla, hogy szorosan záródik-e.
  • Tartsd távol az italt a hőtől és a fénytől. Egy drága whiskyt például véletlenül se tegyél az ablakpárkányra. A legjobb helye egy sötét, hűvös helyen van.
  • Tárold kisebb üvegekben. Ha kisebb a palack (és jól le van zárva), az korlátozza a levegőnek való kitettséget, ami lelassíthatja a bornál is megfigyelhető oxidációs folyamatot.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra