Így neveld a páfrányodat: öntözés, fény, talaj és minden, amit tudnod kell

A páfrányok a legismertebb szobanövények közé tartoznak, de nem mindenki tudja, milyen körülményekre van szükségük, hogy jól érezzék magukat a lakásban. Szakértőnk ezért összeszedte a legfontosabb szabályokat.

Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna alapítója szerint a páfrányok ősi növények, melyek 250-400 millió éve alakultak ki, azóta pedig világszerte elterjedtek, így egyes fajaikkal a hazai erdőkben is találkozni lehet. Sokszínűségüket jól mutatja, hogy a páfrányfélék osztályába összesen 200 nemzetség és mintegy 9000 faj tartozik. Ezek közül a vesepáfrányfélék családjába sorolható szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) a leggyakoribb.

Mi kell a páfránynak?

A páfrányok tartása viszonylag egyszerű, mondja Balázs, aki szerint a növények a párás környezetet kedvelik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megfelelő helyük lenne egy ablaktalan fürdőszobában – oda inkább csak műnövényeket tegyél. Mivel a páfrányok is fotoszintetizálnak, szükségük van napfényre: a félárnyékos helyeket preferálják, de beérik akár a szórt fénnyel is.

„Ideális számukra egy ablak melletti polc, amit nem ér közvetlen napsütés, vagy csak rövid ideig, csakúgy, mint egy világos szoba belső része, vagy egy olyan helyiség ablaka, ahová nem süt be a nap, például mert északi tájolású, vagy mert beárnyékolja egy fa – szolgál némi támponttal Balázs.

A magas páratartalmat szeretik
A magas páratartalmat szeretikFarhad Ibrahimzade / Getty Images Hungary

A páfrányok táplálékigényes növények, így vízből és tápból is bőségesen adhatsz nekik. A locsolásnál az alapszabály, hogy soha ne hagyd kiszáradni a földjüket, míg a tápozást a tavasztól őszig tartó időszakban – a növény igényeitől és a koncentrációtól függően – heti 1-2-szer érdemes megejtened.

És mi van akkor, ha nem elég párás a környezet? Balázs azt ajánlja, hogy naponta néhány alkalommal fújd le vízpermettel a növényeket, de ha párásítót használsz, vagy agyaggolyós tálcán neveled őket, még párásabb körülményeket teremthetsz, amiért hálásak lesznek. Egyes páfrányfélék nem is szeretik, ha víz éri a levelüket, ilyen például a Balázs videójában említett Phlebodium Blue Star faj is:

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra