Elsőre talán nem hinnéd, de az olívaolaj tárolására, főként, ha az extraszűz, legalább akkora figyelmet kell fordítanod, mint ha értékes bort szeretnél eltenni. Amellett, hogy nem szabad meleg hatásának kitenni, arra is oda kell figyelni, hogy a fény ne károsíthassa az olajat.
Az olívaolajnak árt a fény
Természetesen mint sok mindenre, már erre is van kutatás: a szakemberek különböző módokon tároltak olívaolajat eltérő körülmények között, tíz hónapon át, hogy modellezni tudják, milyen esetleges minőségi változásokon megy át az extraszűz olívaolaj a boltokban és otthonokban megszokott körülmények között.
Ha te is nagy rajongója vagy ennek a változatnak, van egy rossz hírünk:
sajnos a bolti körülmények nem tesznek jót az extraszűz olívaolaj minőségének még abban az esetben sem, ha zöld vagy annál is sötétebb árnyalatra színezett palackban kerül az a polcra.
Narancssárga színűt soha ne vásárolj!
A vizsgált mintákat zöld üvegpalackokba és ultraibolya sugárzásgátló üvegbe csomagolták, de kipróbálták univerzális kedvencünket, az alufóliát is, melyet több rétegben tekertek az üvegekre. A gondos csomagolást követő 10 hónapnyi tárolás után – melynek során 12 órán át 500 lux erősségű fénnyel világították meg az olajat –
megmérték az egyes olajokban bekövetkezett kémiai változásokat, a fenolok, polifenolok, illékony vegyületek és érzékszervi tulajdonságok mennyiségi és minőségi változásaira összpontosítva.
Külön figyelmet szenteltek a klorofill jelenlétének: ez az extraszűz olívaolaj összetevői közt található anyag más olajokban nem okoz gondot, az olívaolajban azonban felszaporodhat nem megfelelő tárolást követően. Ha az üzletben egészen narancssárga színű olívaolajra bukkansz, biztos, hogy a klorofill jelenlétének köszönhető a színváltozás – ezt ne vedd meg, bár ma már ritkaságszámba megy, ha ilyesmi történik egy olajjal.
A tökéletes szimuláció érdekében időnként át is mozgatták az üvegeket, ahogyan egy üzletben átpakolnák azokat, majd amikor letelt a tíz hónap, sokkoló eredményekre jutottak.
Így megy tönkre az extraszűz olaj
Már 240 nap után nem lehet extraszűzként aposztrofálni egy így palackozott olajat, ha a fenti körülményeknek van kitéve. A tökéletesen sötét körülmények közt tárolt olajok ugyanakkor alig vesztettek valamit minőségükből. A teljes tíz hónap elteltével a zöld üvegben tárolt olívaolaj elvesztette fenoltartalmának 96 százalékát, sötétített üvegnél pedig ugyanez 87 százalékban történt meg.
Az alufóliával betekert üvegek esetében 10 hónap után is csak 25 százalékos veszteséget tudtak megállapítani.
A tanulság tehát: nem véletlen, hogy az igazán magas minőségű olívaolajok csomagolása nemcsak sötétített üvegből áll, hanem azt védő csomagolásból is, amit semmiképp nem érdemes eltávolítani. Az olajok szállítás közben, majd a későbbiekben az üzletek polcain hosszasan ki vannak téve fény hatásának: ez a fentiek ismeretében nagyban ronthatja minőségüket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés