Retró ízek nyomában: így lett a Negro a torok kéményseprője

Negro cukorka2

Az ismert magyar gyógycukorka, a Negro története izgalmasabb, mint gondolnád.

A Negro, amelynek pontos összetétele a mai napig hétpecsétes titoknak számít, generációk kedvencévé vált. Jávor Pál és Karády Katalin például minden fellépés előtt elszopogatott egy-egy cukorkát. Lássuk, honnan ered a legendás hírű termék, elnevezése miatt jogosan vetülhet-e rá a rasszizmus árnyéka, és mi az, amit tudni lehet gyártásáról.

Így született a Negro

A Negro története egészen a Trianon utáni időkig, 1922-ig nyúlik vissza, amikor a Dreher Antal Serfőző Részvénytársaság egy csokoládé- és cukorkagyárat épített a kőbányai sörgyár mellé, majd jelentős mennyiségű külföldi vendégmunkás alkalmazásával keménycukorka-gyártásba kezdett. A munkások között volt az olasz Pietro Negro is, aki állítólag egy véletlennek köszönhetően „találta fel” a cukorkát. Innen már sejthető, hogy a termék elnevezésben semmiféle rasszista felhang nincsen, és csupán a névadó személye köszön benne vissza.

A Negro plakátja 1939-ből
A Negro plakátja 1939-bőlLissák Tivadar / FORTEPAN

Visszatérve a történetre, Negróra hárult a feladat, hogy újrahasznosítsa a savanyú cukorka gyártása során keletkező törmeléket. Amikor azonban a gyárban megpróbálták visszaolvasztani azt az eredeti termékbe, romlott a minősége: az így készült cukorkák túl ragadósak lettek. Negro vélhetően ezért döntött úgy, hogy ánizzsal és mentollal ízesítse, ezzel egy

teljesen új receptet hozva létre.

A már Törökországban gyártott cukorka összetételét ma is titokként kezelik. Csak annyit lehet tudni, hogy az ánizson és a mentolon kívül az édesgyökér íze érződik rajta. Hogy tényleg gyógyhatású-e, azt nehéz megmondani, mindenesetre mindhárom említett összetevőnek van köhögéscsillapító tulajdonsága.

Hivatalosan kemény cukorka

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a hivatalosan a kemény cukorkák közé sorolt Negro jellegzetes, hagyományos ízét valóban a mentol és az ánizs adja. „Manapság már többféle ízesítésben is kapható. Olyan változatok is vannak, amik a néven túl más hasonlóságot nem nagyon mutatnak az eredeti termékkel.”

A szakember szerint a többi kemény cukorkához hasonlóan a Negrónál is a cukor az alap, melyből a gyártás során oldatot készítenek, majd glükózsziruppal keverik össze, aminek fontos szerepe van a megfelelő állomány kialakítása szempontjából. Másfelől nézve viszont ez az összetevő is csak cukor.

Az oldatot ezután besűrítik (víztartalmát a kezdeti kb. 20 százalékról 1-2 százalékra csökkentik), és ízesítik. Az így elkészült sűrű masszát már csak formázni kell, illetve amennyiben a termék tölteléket is tartalmaz, azt is ekkor adják hozzá „Fogyasztásánál érdemes figyelembe venni magas cukortartalmát, ami 70 százalék feletti is lehet” – tette hozzá Traszkovics Zsolt.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra