4 testrész, ami a legfájdalmasabb, ha leég, mégis alig gondolunk a védelmükre

Nem, attól, hogy bekened a karod és a vállad, még nem vagy biztonságban. Itt van 4 érzékeny testrész, amit jobban kéne védened a napsütéstől.

Bár a nyár folyamán a csapból is az folyik, hogy mennyire fontos megóvni magad a veszélyes ultraibolya sugaraktól, vannak bizonyos testrészek, amikről könnyen megfeledkezhetsz, mert eszedbe sem jut, hogy egyáltalán leéghetnek. Segítünk, nehogy a saját bőrödön kelljen megtapasztalnod, hogy a felületes napvédelem milyen fájdalmas következményekkel járhat.

Szem

A köznyelven hóvakságként emlegetett szemsérülést, ami gyakorlatilag a szem napégésének felel meg, az erős UV-sugárzás váltja ki. A Popular Science szerint a leggyakrabban a hóról vagy jégről visszatükröződő napfénynek köszönhető, de a sugarakat – igaz, hogy kisebb arányban – a homok és a vízfelszín is visszaveri, így a rizikófaktort egy hosszabb, strandon töltött nap is megnöveli. A napsütés jobb esetben csak irritálja a szemet, rosszabb esetben viszont károsíthatja a kötőhártyát és a szaruhártyát, illetve akár szürke hályog kialakulásához vagy látásvesztéshez vezethet. A megoldás szerencsére elég egyszerű: mindig viselj 100 százalékos UV-védelemmel ellátott napszemüveget – tanácsolja Julie Rosenthal szemész, a Michigani Egyetem Orvostudományi Karának adjunktusa.

Fejbőr

Ha azt gondolod, hogy a hajad elegendő védelmet nyújt a nappal szemben, gondold át újra. Nem számít, hogy milyen dúsak a tincseid, a fejbőröd súlyos napégést szenvedhet – figyelmeztet Sean Christensen bőrgyógyász, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának professzora. Mivel valószínűleg nem akarsz fényvédőt kenni a hajadra (ha kopasz vagy, akkor természetesen használd, közvetlenül a fejbőrödbe), védekezés gyanánt az is megteszi, ha valamilyen világos anyagú sapkát, kalapot hordasz. A szakember azt javasolja, hogy lehetőleg egy széles karimájú darabot válassz, ami megvédi az arcod, a nyakad és a füledet is.

A lábfejed se maradjon ki!
A lábfejed se maradjon ki!mediaphotos / Getty Images Hungary

Ajkak

Az arc védelménél a legtöbben az orra és a homlokra koncentrálnak, ám az ajkak – különösen az alsó ajak – gyakran kimaradnak a sorból – jegyzi meg Christensen. Ez már csak azért is problémás, mert a vörös színű részeken rendkívül vékony a bőr, ráadásul nagyon hasonlít a száj belsejében lévő szövethez, ami a bőrrák agresszív terjeszkedésének kedvez. Ha nem akarsz kellemetlen meglepetéseket, megelőzésként használj legalább 30 faktoros ajakbalzsamot. Csak ne felejtsd el, hogy ha eszel, iszol, vagy megnyalod a szád, utána újra be kell kenned magad.

Lábfej

Miután a téli időszakban a lábfejedet aligha éri bármiféle napsütés, hajlamos gyorsan leégni. Miért kockáztatnál? Kend be jó alaposan fényvédővel, mielőtt még késő lenne. A talp és a tenyér ezzel szemben nemigen szokott leégni, de nem azért, mert kevésbé van kitéve a napsütésnek. Christensen szerint az ok sokkal inkább abban keresendő, hogy olyan vastag bőrréteg fedi őket, amin az UV-sugarak nehezen tudnak áthatolni. Sérthetetlennek ugyanakkor nem nevezhetők, ezért ha már bekened a lábfejedet, nem árt, ha a naptejből a talpadra is jut – a tenyered meg úgyis krémes lesz, ha kenegeted magad.

Mi a legrosszabb hely, ahol leéghetek?

Ilyen szempontból nincsenek jobb vagy rosszabb lehetőségek. Akárhol égsz is le, rövid távon fájni fog, hosszú távon pedig megnövelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát – tisztázza Christensen, aki a maga részéről azt ajánlja, hogy a teljes bőrfelületeden gondoskodj megfelelő védelemről, főleg, ami az arcodat illeti. 

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra