Miért nyáladzanak annyit a kutyák? Itt a magyarázat!

GettyImages-106465313

A kutyák nyálcsorgatása legalább annyira furcsa, mint amennyire lebilincselő. Gondolj csak a Beethoven című filmre, ami egy nyáladzó bernáthegyi körül forog.

Gondolkoztál már rajta, hogy mi az oka annak, hogy egyes kutyák kisebb medencéket is képesek lennének megtölteni a nyálukkal? A jelenségnek a legtöbb esetben teljesen hétköznapi okai vannak, de azért akadnak kivételek is.

Ezért nyáladzanak a kutyák

A kutyák, akárcsak az emberek, nyálat választanak ki, hogy elősegítsék az emésztési folyamatokat – írja a Mental Floss. A nyál megnedvesíti az élelmet – ami magyarázattal szolgálhat arra, hogy a kutyakölykök miért tudják úgy felszippantani a száraz kutyaeledelt, mint egy porszívó –, illetve segít megtisztítani a szájat a baktériumoktól.

Ha egy kutya láthatóan nyáladzik, valószínűleg izgatott lett a soron következő étkezés miatt.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a nagyfokú nyáladzás valamilyen mögöttes problémára utal, ami lehet emésztési zavar, egy idegen tárgy lenyelése vagy akár egy daganatos megbetegedés is. Ha tehát a kutyád a korábbiaknál lényegesen többet nyáladzik, vagy véres a nyála, akkor érdemes lehet elvinni az állatorvoshoz kivizsgálásra.

A kaját látva egyből beindul a nyálelválasztásuk
A kaját látva egyből beindul a nyálelválasztásukChalabala / Getty Images Hungary

Bizonyos fajták, mint a bernáthegyi, a basset hound vagy a masztiff notórius nyáladzó hírében állnak. Ez ugyanakkor nem azért van, mert több nyálat termelnek, hanem azért, mert eltérő a szájuk felépítése vagy egyenetlenek az ajkaik, ami megnehezíti a nyál visszatartását, és szivárgáshoz vezethet.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra