Miért ássák el a kutyák a csontot?

Láthatóan minden kutya örömmel rágcsálja a csontokat. De ha annyira szeretik, akkor miért ássák el a kertben, ahelyett hogy az utolsó pillanatig élveznék?

A legtöbb mai kutya már nincs rászorulva az élelem raktározására, hiszen ott vannak a gazdik, akiktől bőségesen kapnak enni – de ez még nem jelenti azt, hogy ne dolgoznának bennük az ösztönök. A szakember ezzel magyarázza a csontok elásására irányuló szenvedélyüket is.

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, a háziasításukat megelőző időkben a kutyák őseinél gyakran a túlélés zálogát jelentette, hogy a szerencsésen végződő vadászatok végén elrejtették a maradék élelmet, hiszen így felkészülhettek a szűkösebb időkre. A csont elásásakor ez az ősi viselkedés él tovább bennük.

Az ösztönei diktálják
Az ösztönei diktáljákKolbz / Getty Images Hungary

Egyes kutyákban az ösztön olyan élénken dolgozik, hogy nemcsak az élelmet, hanem más tárgyakat, így a játékokat, köveket, vagy épp gazdijuk őrizetlenül hagyott cipőit és papucsait is elássák. Ilyenkor vélhetően az motiválja őket, hogy később újra átélhessék az örömöt, amit a rágcsáláskor éreztek.

Ha kedvenced hajlamos mindent elásni, az állatorvos szerint két dolgot tehetsz. Vagy elteszed szem elől a kritikus tárgyakat, amik általában a földben végzik, vagy elkeríted a kertben az ásásra használt területeket. Nem akarod elvenni az örömét? Akkor egyszerűen jelölj ki számára egy helyet, ahol büntetlenül áshat (csak előtte gondosan rejtsd el a papucsod!).

A fajtán is múlhat

A Live Sicence szerint bizonyos fajták, például a terrierek hajlamosabbak az ásásra – legyen szó akár az élelem elrejtéséről, akár puszta kedvtelésről. Ez különösen igaz azokra a kutyákra, melyeket vadászatra tenyésztettek ki. Ha tehát a tacskód a kanapé párnái között próbálja elásni a csontját, ne nagyon lepődj meg!

Itt a csont, hol a csont

Hogy a kutyáknak mikor támad kedvük a szajré kiásásához, az eléggé változó lehet. Vannak, akik egy hétig is várnak vele, míg mások akár hússzor is átköltöztetik, mire megtalálják számára a tökéletes helyet, de olyanok is akadnak, akik többé rá sem hederítenek.

Ha egy kutya végleg hátrahagyja zsákmányát, az biztos nem azért van, mert nem tudja, hova tette. Egy kutatás szerint az állat szaglása 10–100 ezerszer erősebb, mint az emberé, ezért a rejtekhelyek felkutatása egyáltalán nem okoz neki nehézséget.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek