Aggódsz a légkondi fogyasztása miatt? Így marad több pénz a zsebedben

GettyImages-1386717061

A légkondit nagy energiazabálónak tartják, de okos használatával nem lehetetlen spórolni.

Így spórolj a légkondival

A növekvő energiaárak arra késztethetnek, hogy kétszer is meggondold, mikor kapcsolod be otthonodban a klímát, ami különösen igaz lehet akkor, ha egy régi, elavult készüléked van. Néhány egyszerű praktika segítségével azonban így is lefaraghatsz az üzemeltetési költségekből. Most ezeket ismerheted meg.

1. Állítsd magasabbra a hőmérsékletet

Értelemszerűen a beállított hőmérséklet megemelése az egyik legbiztosabb módja annak, hogy csökkentsd a légkondicionáló fogyasztását. Hogy mennyivel, arról eltérnek a vélemények. Egyes szakértők úgy vélik, hogy 2-3 fokos különbségnél 2-3 százalékkal csökkenthető az energiaszámla összege, ami nem hangzik soknak, de más tippekkel kombinálva már érezhető lehet a hatása.

Az ok egyszerű: ha a hőmérséklet magasabbra van állítva, a klímának nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy elérje a kívánt értéket, ami alacsonyabb energiafelhasználást eredményez.

Az első dolog, amit a spórolás érdekében megtehetsz, hogy magasabbra állítod a légkondi hőmérsékletét
Az első dolog, amit a spórolás érdekében megtehetsz, hogy magasabbra állítod a légkondi hőmérsékletétWestend61 / Getty Images Hungary

2. Húzd be a függönyöket

Ha gazdaságosan akarod használni a légkondicionálót, akkor fontos, hogy a nap legmelegebb óráiban behúzd a függönyöket.

A déli fekvésű ablakokat reggeltől délutánig süti a nap, ami felmelegíti a levegőt, illetve a berendezési tárgyakat, amelyek további hőt sugároznak a lakótérbe.

A magasabb hőmérséklet pedig rontja a készülék hatásfokát, és nagyobb fogyasztáshoz vezet.

3. Ellenőrizd az ablakok szigetelését

A huzatos ablakok és ajtók nem csak télen jelentenek ráfizetést. Ha a légkondicionáló teljes kapacitással üzemel, de a hideg levegő a réseken keresztül távozik, miközben meleg levegő szivárog be, az felesleges pazarlással jár.

4. Éjszakánként szellőztess

Amint lenyugszik a nap, a levegő is lehűl, ezért az esti időszakban jobban jársz, ha klíma járatása helyett egyszerűen kitárod az ablakokat.

Ahogy a hűvös levegő belép a lakásba, felfelé tolja, és kiszorítja a melegebb levegőt.

Csak reggel ne felejtsd el becsukni az ablakokat, amikor újra kezd emelkedni a kinti hőmérséklet!

A szellőztetés nem kerül semmibe, mégis sok múlik rajta
A szellőztetés nem kerül semmibe, mégis sok múlik rajtaMaria Korneeva / Getty Images Hungary

5. Telepíts intelligens termosztátot

Az okosotthonok elmaradhatatlan kelléke az intelligens termosztát, amely előre programozható beállítási lehetőségekkel rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy automatikusan kikapcsoljon a klíma abban az időben, amikor elmész otthonról, majd bekapcsoljon, amikor hazatérsz, amivel további megtakarítás érhető el. Számos ilyen eszköz okostelefonról is vezérelhető.

6. Helyezd át a termosztátot

Ha a termosztátod egy déli fekvésű ablak előtt van, és közvetlen napsütés éri, akkor tévesen mérheti fel a hőmérsékletet, vagyis úgy ítélheti meg, hogy melegebb van a lakásban, mint valójában. Emiatt a légkondicionálónak is többet kell dolgoznia, neked pedig többet kell fizetned érte.

7. Kerüld a benti főzést

Amikor be van kapcsolva a légkondi, lehetőleg ne nagyon főzz. Ez ugyanis megint csak felmelegíti otthonod levegőjét, ráadásul a páratartalmat is megnöveli, ami a hőérzetedre is hatással lehet. Ha megteheted, a nyári időszakban használd ki a lehetőséget, és próbálj minél többet a szabadban sütögetni. Így összekötheted a kellemeset a hasznossal.

8. Rendszeresen szervizeltesd a légkondit

Az alacsony hűtőközeg vagy a szennyezett, eltömődött szűrő is hozzájárulhat ahhoz, hogy a klímád nem tud teljes kapacitással működni. A berendezés szervizeltetése ezért hiába jár extra kiadással, hosszú távon visszahozhatja az árát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra