Miért imádják a kutyák a hasvakarást, ha a macskák nem?

A kutyák annyira imádják a hasvakarászást, hogy gyakran még a hasukat is felkínálják, csak hogy cselekvésre ösztökéljenek, ami szöges ellentétben áll a macskák megszokott viselkedésével.

Ha próbáltál már macskát hastájékon megérinteni, akkor valószínűleg heves ellenállásba ütköztél, és talán még néhány 8 napon belül gyógyuló sérülést is szereztél, ami felveti a kérdést: mi az oka, hogy ugyanaz a gesztus a két állatból teljesen más reakciót vált ki? Az állatorvos magyarázattal szolgál.

Ezért imádják a kutyák a hasvakarást

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta: a kutyák és a macskák sok téren különböznek egymástól, ami igaz például a testbeszédükre, vagy épp a hasvakaráshoz való viszonyulásokra is. „A kutyák szinte a testük minden pontján szeretik a simogatást, vakargatást. A hasuk ugyanakkor a legsebezhetőbb testrészüknek számít, ezért ha felfedik valakinek, az feltétlen bizalomról árulkodik” – magyarázta a szakember.

Minden pillanatát élvezik
Minden pillanatát élvezikAlexanderFord / Getty Images Hungary

A másik ok, ami miatt a kutyák mérhetetlenül élvezik a hasuk dögönyözését, sokkal kézenfekvőbb. Míg a hátukon és az oldalukon könnyedén hempereghetnek, addig a hasi terület nehezen elérhető számukra.

Az agyukra is hat

Egy jó hasvakarászás nemcsak kellemes érzés, illetve kiváló összekovácsoló erő a kutya és a gazdi között, hanem pozitív fiziológiai hatásokkal is bír. A Howstuffworks szerint az állat agyában olyan idegsejtek vannak, amik a szőrtüszők stimulálására reagálva kielégítő érzetet nyújtanak, sőt a simogatás mindkét félnél csökkentheti a pulzust és a vérnyomást, valamint serkentőleg hat a szeretethormonnak vagy boldogsághormonnak nevezett oxitocin termelődésére is.

A macskák ezzel szemben sokkal finnyásabbak arra, hogy hol érinted meg őket, és hajlamosak egyértelműen kifejezni nemtetszésüket. „A legtöbb macska csak pofatájékon, a hát vonalában, vagy esetleg a nyak alatti részen engedi a simogatást. A másik végletet a mellkas és a has jelenti, ezek ugyanis kifejezetten sérülékeny területek, melyek a belső szerveket rejtik, így kevés macska örül neki, ha itt érsz hozzájuk” – folytatta a szakember. Ha egy macska nagy ritkán mégis felkínálja a hasát, az, csakúgy, mint a kutyáknál, a legmélyebb bizalom jele lehet, ezért az állatorvos szerint nagyon meg kell becsülni, vagyis az állatot csak óvatosan közeledve, finoman szabad ott megsimogatni.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra