Fű- és kakievés, ásás és még 8 fura kutyaviselkedés: elmondjuk, miért csinálja

Olvasási idő kb. 8 perc

Miért eszi meg a kutyád előszeretettel a saját ürülékét vagy szaglássza egy másik kutya hátsóját? Miért rohangászik és ugrál összevissza hipersebességgel? És vajon miért kergeti a saját farkát? Ezekre és a kutyák más, látszólag különös, de valójában nagyon is érthető viselkedési szokására adunk magyarázatot.

Sophia Mitrokostas, a Medium Insider blog szerzője leszámol a tévhitekkel: szakértők megkérdezése után tizenegy kutyaszokás valódi értelméről és céljáról rántja le a leplet, melyet a gazdik nap mint nap megfigyelhetnek, de sokuk számára mégis rejtélynek számít, miért is csinálja ezeket kedvencük.

#1 Miért rohangál őrült módjára összevissza?

Az ún. zooming jelensége, vagyis amikor a kutya hirtelen eszeveszett módon rohangálni kezd a szoba vagy a kert egyik sarkából a másikba, felugrál mindenhova, szupersebességgel szaladgál körbe-körbe, egészen, amíg ki nem fullad, igen mókás viselkedés, de legalább ennyire hasznos is. A kutyák ugyanis az elfojtott energiát eresztik ki ilyen módon, gyakran óriási boldogságlöketet érezve ilyenkor. Egyedül arra ügyelj, hogy ne legyenek törékeny tárgyak a közelben, amikor rátör a bolondóra.

#2 Miért eszik füvet?

Séta során egyes kutyák előszeretettel állnak meg legelni egy kicsit, olykor perceken keresztül habzsolják önfeledten a füvet. A gazdik gyakran ijedten szólnak rájuk, hogy fejezzék be, pedig a fűevés természetes és többnyire nem káros szokás a kutyáknál. A szakértők nem tudják pontosan, miért ízlik nekik annyira a fű – az egyik feltételezés szerint valamilyen, a szervezetükből hiányzó tápanyagot próbálnak így pótolni –, de az biztos, hogy a fűevés kis mennyiségben nem probléma, és a tévhittel ellentétben csak ritkán hánytatja meg az állatot. Azonban ha rendszeresen és nagy adagokat fal fel a kutya, érdemes állatorvoshoz fordulni a problémával, lehet, hogy bélparazita vagy más egészségi probléma áll a háttérben. Szintén mindig ügyelj rá, hogy ne legelésszen a kutyád olyan fűben, melyet rovarirtóval, permetezővel vagy más veszélyes vegyi anyaggal kezeltek.

Nem baj, ha legelészik
Nem baj, ha legelészikK_Thalhofer / Getty Images Hungary

#3 Miért eszi meg a saját hányását?

Emberi szemmel igencsak gusztustalan látvány, amikor kedvenced a frissen kihányt eledelt lefetyeli önfeledten, azonban ez is egy természetes és ártalmatlan jelenség a kutyáknál, és leggyakrabban ösztönös oka van. Amikor az anyakutya már nem tudja elegendő tejjel táplálni nagyobbacska kölykeit, a saját táplálékát öklendezi fel nekik – ez megmarad az állat emlékezetében és felnőttkorában is vonzónak látja a kihányt falatokat. Másrészt a kutya érzékeny orra kiszagolja a hányásban az étel vonzó illatát, emiatt csap le rá. A hányás maga bizonyos esetekben normálisnak tekinthető – például ha túleszi magát a kutya vagy túlságosan izgatott –, azonban ha túlzott gyakorisággal fordul elő, mindenképp érdemes felkeresni az állatorvost.

#4 És mi a helyzet a kakievéssel?

Nemcsak hányást, olykor ürüléket is szívesen falatoznak a kutyák, legyen szó a sajátjukról, vagy egy fajtársuk produktumáról. A kakievésnek rengeteg oka lehet, például emésztőenzimek vagy más tápanyagok hiánya, melyeket az állat az ürülékből próbál pótolni, stressz vagy unalom hatására is kialakulhat, de az is előfordul, hogy más kutyák rossz szokását tanulja el ösztönösen, vagy a szobatisztaságra szoktatás során rögzül benne ez a viselkedés. A kakievés az esetek többségében gusztustalan, de ártalmatlan jelenség, olykor azonban parazita vagy más egészségi gond állhat a hátterében, ezért itt is érdemes figyelni a szokásosnál gyakoribb és intenzívebb előfordulásra.

#5 Miért akar közösülni élettelen tárgyakkal?

Bizarr látvány és a gazdik számára igencsak kellemetlen, amikor kedvencük a párzást utánozva más kutyákhoz, emberekhez vagy élettelen tárgyakhoz, bútordarabokhoz dörgölőzik, de valójában ez a játék is teljesen ártalmatlan. A legtöbb esetben egyáltalán nem szexuális viselkedésről van szó, hanem a figyelemfelkeltés miatt történik: mivel a kutya megtanulta, hogy gazdája hangosan leszidja őt, amikor közösülni próbál a kanapé vagy az asztal lábával, így próbálja jelezni számára, hogy figyelemre, törődésre, játékra éhes. Egyes esetekben, például tüzelő szukák esetében hormonális okai is lehetnek a dörgölőzésnek.

#6 Miért túrja a földet?

Egyes kutyák szívesen ásnak a kertben, gyakran gödörbe rejtik saját ürüléküket, játékukat, csontokat vagy elcsent használati tárgyakat – a gazdik egy idő után egész seregnyi kincsre bukkanhatnak az udvaron. Ez a viselkedés ősi ösztönökre vezethető vissza: sok ezer évvel ezelőtt, amikor a kutyák még falkában éltek a vadonban, a túlélés fontos részét képezte a nagy nehézségek árán megszerzett zsákmány elrejtése más ragadozók elől. Ma már természetesen nincsenek ilyen gondjaik, az ebekben azonban továbbra is él a raktározási ösztön.

Imádják túrni a földet.
Imádják túrni a földet.boschettophotography / Getty Images Hungary

Vannak ebek, akiket az eltemetett ételek illata vagy a föld alatti préda hoz lázba, de a kutyák akkor is szívesen és önfeledten túrják a földet, amikor semmit sem akarnak elásni vagy megtalálni: ennek oka lehet a szórakozás, unaloműzés vagy a stressz levezetése. A nyári hőségben a kutyák gyakran kaparnak maguknak egy gödröt, hogy abban hűsöljenek kedvükre – ők ugyanis nem izzadnak, csak lihegnek, ezért az emberekkel ellentétben nem képesek elég hatásosan hűteni a testüket. Az ásás aktusa, vagyis mancsuk belemélyesztése a földbe territoriális ösztönökre is visszavezethető: így jelzik az állatok egymásnak, hogy az adott terület hozzájuk tartozik, az ő tulajdonuk.

#7 Miért guggol pisilés közben a kan kutya?

Néha előfordul, hogy a kan kutyák a szukákhoz hasonlóan, vagyis nem állva, egyik lábukat felemelve, hanem guggolva vizelnek. Ennek semmilyen különösebb oka vagy jelentőse nincsen – ahány állat, annyi szokás, valószínűleg a kutyád ezt a viselkedést tanulta el (minden bizonnyal egy szukától), és emiatt különcködik.

#8 Miért szaglásszák egymás fenekét?

Amikor két kutya találkozik, azonnal megszagolják egymás hátsóját. A jól ismert jelenség nemcsak természetes, de alapvető fontosságú a kutyák számára, célja az információszerzés. Az ebek rendkívül kifinomult szaglásuknak köszönhetően (orrukban több mint 220 millió szaglóreceptor található, míg az emberi orrban mindössze 5 millió) hihetetlenül sok információt képesek szerezni a világról és egymásról néhány egyszerű szippantásnak köszönhetően. Egymás farának szaglászásakor azonnal megtudják a másik nemét, territoriális státuszát és ivarzási állapotát. Akármennyire is furcsának tűnhet ez a szokás, ne szólj rá a kutyádra, hagyd, hogy nyugodtan ismerkedjen a másik eb fenekével.

#9 Miért húzza a fenekét a földön?

Mókás látvány, amikor egy kutya „szánkózik”, vagyis a fenekét a földön húzva közlekedik, valójában azonban egyáltalán nem jópofa jelenségről van szó. A problémát okozhatja a bűzmirigyek gyulladása, fertőzés, allergia, férgesedés vagy felesleges ürülék. Sohase szidd le a kutyádat, amiért a szőnyegen húzza maga után a hátsóját, helyette minden esetben keressétek fel az állatorvost, hogy megszűnhessen a probléma.

Vicces látvány, de pszichés gondot jelez a farokkergetés.
Vicces látvány, de pszichés gondot jelez a farokkergetés.Mike Watson Images / Getty Images Hungary

#10 Miért kergeti a saját farkát?

Szintén mókás látvány, azonban szintén problémát jelez, ha a kutyád gyakran lohol a saját farka nyomában: ilyenkor ugyanis rendkívül unatkozik, és saját magát szórakoztatja, pótcselekvést végez, mivel képtelen a fölös energiáit hasznos tevékenységekbe ölni. Ezért fontos, hogy kutyádat kellő mennyiségű inger érje, mindennap kapjon elég figyelmet, legyen része elegendő hasznos játékban, elfáradjon fizikailag és mentálisan. A rendszeres farokkergetés és -harapdálás veleszületett vagy trauma következtében kialakult pszichés problémát is jelezhet, gyakran a szaporítóktól vásárolt, a túltenyésztett, vagy az őrző-védő állatoknál fordul elő. Ezt jelzi, amikor a kutya nemcsak néhány másodpercig, hanem hosszasan, vissza-visszatérve, kényszeres módon lohol a farka után körbe-körbe forogva.

#11 Miért pislog?

A kutyák pislogása, hunyorítása gyakran azt jelzi, hogy kellemesen érzik magukat, boldogok, esetleg játékra szeretnének invitálni, olykor azonban probléma jele is lehet. Az ebek ugyanis sokszor a szemükbe került koszt, csipát vagy más zavaró dolgot próbálják pislogással eltávolítani. Ha kedvenced rendszeresen, túlságosan gyakran pislog, hunyorog, azt jelentheti, hogy fáj a szeme allergia, gyulladás, esetleg sérülés miatt. Ilyenkor érdemes állatorvoshoz vinni és kideríteni az okot.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek