Kabát vagy dzseki: te tudod, hogy mi a különbség?

A pontosság kedvéért érdemes tisztában lenni vele, hogy melyik kifejezés mit jelöl. Mutatjuk a megoldást!

Ha kabát helyett dzsekit mondasz, valószínűleg senki nem fog kioktatni érte, hiszen a szavak jelentése eléggé összemosódott a köznyelvben. Nem véletlenül, mivel a két ruhadarab között valójában csak egyetlen lényeges különbséget lehet felfedezni, derül ki a Mental Floss írásából, ami a kérdést feloldva tiszta vizet öntött a pohárba.

A méret a lényeg

A cikk által idézett Lands’ End amerikai ruházati és lakberendezési vállalat szerint a két kifejezés sokak számára felcserélhető, ők azonban kabát- és dzsekigyártóként határozott álláspontot képviselnek a témában. A cég magyarázata alapján a különbség alapvetően a hosszúságból adódik. Miközben a dzsekik rendszerint derékig vagy csípőig érnek, addig a kabátok alja a lábak vonalában, vagy akár a bokánál végződik. Ahogy elnevezésük is mutatja, az előbbi csoportba jellemzően a farmerdzsekik, bomberdzsekik, bőrdzsekik és öltönydzsekik tartoznak, míg az utóbbiak például a viharkabátokat és ballonkabátokat jelölik.

Ez kabát
Ez kabátTarzhanova / Getty Images Hungary

Azért akadnak kivételek is: a sportkabátok rövidebb szabásúak, akárcsak a tengerészkabátok is. És ezzel még mindig nincs vége, mert ott vannak még a XVI. századi Skóciából származó dzsekikabátok is, amiket az Oxford English Dictionary a dzsekikhez hasonló, viszonylag rövid és könnyű kabátokként ír körül.

Van ugyanakkor egy másik szempont is, ami további különbségként jelenik meg a kabát kontra dzseki kérdés eldöntésében: az, hogy az adott ruha mennyire meleg. Mivel a kabátok nagyobb testfelületet fednek le, ez inkább erre a termékcsoportra igaz, de általános érvényű szabályként nem lehet tekinteni, hiszen egyes dzsekiket tollbéléssel vagy más vastag anyagokkal látnak el, melyek jobban szigetelnek.

Ez pedig dzseki
Ez pedig dzsekiFloortje / Getty Images Hungary

Ahogy fentebb is írtuk, a két kifejezés felcserélésének egy hétköznapi beszélgetés során nincs akkora jelentősége, ám ha tisztában vagy a különbséggel, abban mindenképp a segítségedre lehet, hogy az interneten kutakodva könnyebben megtalálhasd az elképzeléseidben szereplő ruhadarabot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra