7 dolog, amit nem kéne felporszívóznod

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy a porszívóval nemcsak a port és a morzsákat, hanem szinte bármit fel lehet szívni. Mindaddig, amíg a készülék tönkre nem megy.

Persze bármikor előfordulhat, hogy porszívózás közben véletlenül felszippantasz egy kisebb tárgyat, vagy a függöny vége a csőbe kerül, de legalább tudatosan ne hívd ki magad ellen a sorsot! A One Good Thing By Jillee listájából kiderül, mik azok a dolgok, amiket jobb, ha messziről elkerülsz a porszívóval, mert így vagy úgy, de kárt tehetnek a készülékben.

1. Üveg

A törött üvegdarabkák feltakarításánál próbálj erős maradni, és felejtsd el a porszívót! Ezek ugyanis kilyukaszthatják a porzsákot, összekarcolhatják a készülék belsejét, illetve további károkat is okozhatnak. A nagyobb darabkákat egyszerűen söpörd fel, a kisebbeket pedig szedd össze egy benedvesített papírtörlővel vagy egy szelet kenyérrel. Amilyen furán hangzik, olyan hatásos!

2. Víz

Hacsak nem nedves porszívód van, ne menj vele a víz közelébe, mert a készülék belsejébe jutó nedvesség penészedéshez vagy akár javíthatatlan meghibásodáshoz is vezethet. A víz felitatásához használj mikroszálas törlőkendőt, ami arról is híres, hogy remek nedvszívó képességgel rendelkezik.

3. Sminkcuccok

Ha a kefés fejjel akarod felporszívózni a szőnyegre borult sminket, fennáll a lehetősége, hogy ezzel csak még jobban bedolgozod a szövetbe, a szemhéjfesték és az alapozó pedig a porszívóba kerülve felolvadhat.

Csak óvatosan!
Csak óvatosan!sturti / Getty Images Hungary

4. Hosszú hajszálak

Pár hajszál még belefér, egy otthoni hajvágás nyomait viszont már kevésbé szerencsés felporszívózni, mert a készülék akár el is dugulhat miatta. A megoldás: ragadj seprűt és lapátot.

5. Hamu és finom por

A normál háztartási porszívókat nem az olyan apró részecskék feltakarítására tervezték, mint a kandallóból származó hamu vagy az építkezéskor, felújításkor keletkező finom szemcséjű por. Ezek megint csak eltömíthetik a készüléket, illetve a fáradozásaid ellenére visszajuthatnak a levegőbe. A legjobb megoldás itt is a söprögetés. Előtte érdemes valamilyen nedves anyagot, például kávézaccot szórni a porra, hogy ne szálljon fel és ne kelljen belélegezned.

6. Érmék

Az olyan kicsi, de nehéz tárgyak, mint az érmék komolyan megterhelhetik a porszívó motorját, kárt tehetnek a belső alkatrészeiben, illetve kiszakíthatják a porzsákot. Takarítás előtt ezért mindig menj végig a lakáson, és szedd össze a földről, ami nem oda való.

7. Zsinórok, kábelek

Felszippantásuk általában véletlenül történik, de mindenképp kerülendő, mivel a zsinórokat és kábeleket gyakran csak erőszakkal lehet kirángatni a porszívóból. Tegyél magadnak egy szívességet, és ne hagyd szét őket!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek