Tényleg veszélyes a mikrós pop-corn?

A mikrós pattogatott kukoricával kapcsolatban rendszeresen felmerül, hogy nem valami egészséges. De honnan ered kétes hírneve, és mennyire tekinthető megalapozottnak az állítás? Máris kiderül!

Bár az aggodalomra okot adó vegyi anyagok egy részét már eltávolították a bolti pop-cornból, egyes vélemények szerint továbbra sem lehetünk teljesen nyugodtak miatta, írja a Howstuffworks. Ezt a nézetet osztja Dan DeFigio táplálkozási szakértő is, aki úgy véli, félrevezető lehet a mikrós pattogatott kukoricára valamiféle alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú snackként gondolni, hiszen távolról sem tekinthető egészségesnek (nyugi, a mozis sem sokkal jobb).

Most már máshogy káros

A mikrós pop-cornt érintő aggályok kezdetben onnan eredtek, hogy kiderült, a termék zacskóját a gyártás során perfluorozott vegyi anyagokkal vonják be, hogy ne szivárogjon át rajta a zsír, és az egyik vegyszer, a perfluor-oktánsav (PFOA) rákkeltő hatású lehet. A kockázatok miatt az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) 2011-ben elérte, hogy a gyártók kivonják PFOA-t a zacskóból, majd 2017-ben az EU is a tettek mezejére lépett és korlátozta felhasználását. Ez eddig rendben is volna, ám közben felmerült, hogy a helyettesítésére használt anyagok épp olyan károsak lehetnek, csak még kevesebbet tudni róluk.

Több szempontból is problémás lehet
Több szempontból is problémás lehetrobypangy / Getty Images Hungary

Hasonló a helyzet a vajas ízesítéshez alkalmazott diacetil nevű anyaggal is, amely ritkán, de súlyos tüdőkárosodást okozhat. Egészségkárosító hatása először a pattogatott kukoricát gyártó üzemek dolgozóinál mutatkozott meg, majd bebizonyosodott, hogy a fogyasztókat is ugyanúgy érinti. Egy 2007-es tanulmány azt is megállapította, hogy a vegyi anyag 80 százaléka a zacskónyitást követően szabadul fel. A diacetilt azóta ugyan kivonták a legtöbb termékből, de a helyettesítésére szolgáló vegyületnek megint csak egészségkárosító hatást tulajdonítanak.

Inkább magadnak pattogtasd

Mivel a diacetil jelentős része nem az evéssel, hanem illékony formában, a belégzéssel kerül az emberi szervezetbe, a szakemberek azt javasolják, hogy a pop-corn mikrózása után várd meg, amíg kihűl a zacskó, és csak utána nyisd ki. A vásárlásnál érdemes átolvasni az összetevők felsorolását is. Minél kevesebb vegyi anyag van egy termékben, annál jobb! Lehetőség szerint válassz olyat, ami mesterséges aromáktól és színezékektől mentes, illetve alacsony a telített zsír- és nátriumtartalma.

Persze, a legegészségesebb megoldás még mindig az, ha frissen készíted a pop-cornt. DiFigio azt javasolja, hogy az otthoni kukoricapattogtatóba GMO-mentes kukorica kerüljön. Ha ízesíteni is szeretnéd, némi biovajat, tengeri sót vagy (igazi) sajtot is adj hozzá.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek