Tényleg veszélyes villámlás idején fürdeni?

Ha nem akarod, hogy megrázó élményben legyen részed, nem árt tisztában lenned azzal, hogy milyen veszélyek lesnek rád, amikor elszabadul az égi pokol.

A villámlást számos mítosz övezi, amelyek nem mindig állnak összhangban a valósággal. Nem, ha például villámcsapás ér egy repülőt, abból általában nem lesz tragédia, de igen, előfordul, hogy a villám kétszer csap ugyanoda, különösen ha egy magas épület a „célpont”. De mi van a fürdéssel? Valóban kockázatos fürdőt venni, ha villámok cikáznak az égen? Az élet nagy kérdéseit vizsgáló sorozatunkban ennek is utánajárunk!

Mennyire van félnivalóm?

A fürdéses teória azon alapul, hogy amikor villám csap egy épületbe, az elektromosság a vízvezetéken, illetve a csöveken keresztül végigfutva megrázhatja a lakókat – még akkor is ha, a ház villámhárítóval van ellátva. Nos, ha a csövek fémből készülnek, a veszély nagyon is valós, ezek ugyanis a csapvízben lévő szennyeződésekkel egyetemben kiválóan vezetik az áramot. Ilyen szempontból tehát nemcsak a fürdés vagy a zuhanyzás lehet kockázatos, hanem a mosogatás vagy épp egy csaptelep megérintése is.

A New York Times magyarázata szerint az épületek úgy viselkednek a viharban, akár egy fémketrec. A villámcsapásból származó elektromosság egyszerűen körbefut rajtuk, majd szerencsés esetben eloszlik a földben. Ennek alapján a villámcsapás mindaddig veszélytelen, amíg éppen abban a pillanatban nem érintkezel valamilyen vezető anyaggal.

Vihar idején nem árt az óvatosság!
Vihar idején nem árt az óvatosság!SVphotography / Getty Images Hungary

Milyen gyakran történik ilyesmi?

Az effajta esetek szerencsére ritkának számítanak. Az Egyesült Államokban például nagyjából 10-20 embert ér baleset évente azért, mert vihar ideje alatt fürdik vagy rossz időzítéssel ér hozzá egy fém csaptelephez, háztartási berendezéshez.

Dr. Mary Ann Cooper, a chicagói Illinois Egyetem munkatársa, a villámcsapások által okozott sérüléseket vizsgáló program vezetője megerősítette: valóban előfordul, hogy az emberek a fenti okból áramütést szenvednek és akár az életüket is vesztik mosogatás, mosás közben vagy a fürdőkádban ücsörögve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ha a statisztikák részletesebben is érdekelnek, a struckbylightning.org weboldalon mélyedhetsz el bennük, alábbi cikkünkből pedig azt is megtudhatod, hogy vihar idején jogosan aggódsz-e a kütyüid miatt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra