Tényleg veszélyes villámlás idején fürdeni?

Ha nem akarod, hogy megrázó élményben legyen részed, nem árt tisztában lenned azzal, hogy milyen veszélyek lesnek rád, amikor elszabadul az égi pokol.

A villámlást számos mítosz övezi, amelyek nem mindig állnak összhangban a valósággal. Nem, ha például villámcsapás ér egy repülőt, abból általában nem lesz tragédia, de igen, előfordul, hogy a villám kétszer csap ugyanoda, különösen ha egy magas épület a „célpont”. De mi van a fürdéssel? Valóban kockázatos fürdőt venni, ha villámok cikáznak az égen? Az élet nagy kérdéseit vizsgáló sorozatunkban ennek is utánajárunk!

Mennyire van félnivalóm?

A fürdéses teória azon alapul, hogy amikor villám csap egy épületbe, az elektromosság a vízvezetéken, illetve a csöveken keresztül végigfutva megrázhatja a lakókat – még akkor is ha, a ház villámhárítóval van ellátva. Nos, ha a csövek fémből készülnek, a veszély nagyon is valós, ezek ugyanis a csapvízben lévő szennyeződésekkel egyetemben kiválóan vezetik az áramot. Ilyen szempontból tehát nemcsak a fürdés vagy a zuhanyzás lehet kockázatos, hanem a mosogatás vagy épp egy csaptelep megérintése is.

A New York Times magyarázata szerint az épületek úgy viselkednek a viharban, akár egy fémketrec. A villámcsapásból származó elektromosság egyszerűen körbefut rajtuk, majd szerencsés esetben eloszlik a földben. Ennek alapján a villámcsapás mindaddig veszélytelen, amíg éppen abban a pillanatban nem érintkezel valamilyen vezető anyaggal.

Vihar idején nem árt az óvatosság!
Vihar idején nem árt az óvatosság!Fotó: SVphotography / Getty Images Hungary

Milyen gyakran történik ilyesmi?

Az effajta esetek szerencsére ritkának számítanak. Az Egyesült Államokban például nagyjából 10-20 embert ér baleset évente azért, mert vihar ideje alatt fürdik vagy rossz időzítéssel ér hozzá egy fém csaptelephez, háztartási berendezéshez.

Dr. Mary Ann Cooper, a chicagói Illinois Egyetem munkatársa, a villámcsapások által okozott sérüléseket vizsgáló program vezetője megerősítette: valóban előfordul, hogy az emberek a fenti okból áramütést szenvednek és akár az életüket is vesztik mosogatás, mosás közben vagy a fürdőkádban ücsörögve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mondd meg te, melyik az ország legjobb fejlesztő kezdeményezése!

 

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát
kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit
fejlesztik iskolai kereteken túl 2020-ban. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztő szervezeteket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, akiket most bemutatnak a szülőknek. Az Edisonplatform kiemelt célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik
fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. 

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett augusztus 6-tól közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Szavazz te is a szerinted legkiemelkedőbb kezdeményezésre!

Tovább a szavazásra!

Promóció

Ha a statisztikák részletesebben is érdekelnek, a struckbylightning.org weboldalon mélyedhetsz el bennük, alábbi cikkünkből pedig azt is megtudhatod, hogy vihar idején jogosan aggódsz-e a kütyüid miatt.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.