Éreznek fájdalmat a növények?

A frissen vágott fű illata a nyarat juttatja eszünkbe, ám amihez mi hajlamosak vagyunk kellemes érzéseket társítani, az a növények számára egészen mást jelent.

A jellegzetes szag, ami a fűnyírás után megtölti a levegőt, valójában kémiai vészjelzés, ami egyfajta védőmechanizmusként működik. Mivel a növények helyhez vannak kötve, és nem tudnak csak úgy elmenekülni a fenyegetések elől, különféle molekuláris reakciókkal reagálnak a veszélyre, mutatott rá a Howstuffworks. De vajon ez azt jelenti, hogy fájdalmat is éreznek? Az élet nagy kérdéseit fürkésző sorozatunkban ennek is utánajártunk!

Hogy reagálnak, amikor megsérülnek?

Az említett molekuláris reakció többféle célt is szolgálhat. A növények használhatják arra, hogy figyelmeztessék társaikat a veszélyre, hogy megmérgezzék támadójukat vagy magukhoz csalogassák a hasznos rovarokat. Egyes fajoknál akár kettős funkciójuk is lehet. Van, amelyik növény például koffeint termel, ami nemcsak a kártevők elleni védekezés szempontjából hasznos, hanem extra energiával látja el a méheket, amelyek így újra és újra visszatérnek beporozni őket. Az tehát mindenképp megalapozottnak tűnik, hogy a növények képesek valamilyen szintű kommunikációra.

Molekuláris reakciókkal reagálhatnak a veszélyre
Molekuláris reakciókkal reagálhatnak a veszélyreTom Merton / Getty Images Hungary

Akkor fájdalmat is éreznek?

A Bonni Egyetem Alkalmazott Fizikai Intézetének kutatói szerint a növények olyan gázokat termelnek, amelyek az emberi síráshoz hasonlíthatók. Erre úgy jöttek rá, hogy egy lézeres mikrofon segítségével sikerült rögzíteniük a gázkibocsátást kísérő hanghullámokat a sérült növényeknél.

Habár az emberi fül számára nem érzékelhetők, a hangok azt mutatják, hogy az uborkák „sikoltoznak”, amikor betegek, a virágok pedig lényegében jajgatnak, ha megvágják a leveleiket.

Más megfigyelések arra utalnak, hogy a növények nem hagyják szó nélkül az elfogyasztásukat sem. A Missouri-Columbiai Egyetem kutatása alapján a táplálkozó hernyók rágó hangja szintén védelmi reakciókat válthat ki belőlük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Egyes kutatók szerint a komplex kommunikációs rendszer azt bizonyítja, hogy a növények valóban éreznek fájdalmat, mások azonban vitatják, hogy agy és központi idegrendszer hiányában képesek lennének erre, így tehát egyelőre a tudomány álláspontja is megoszlik a kérdésben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra