Így távolítsd el a foltokat a szőnyegből

Ne mondj le a kedvenc szőnyegedről csak azért, mert keletkezett rajta egy csúnya folt, amit nem tudsz egy mozdulattal letörölni. Mutatjuk, hogy számolj le a legmakacsabb szennyeződésekkel is.

Cikkünkben a CNET útmutatója alapján vesszük végig azokat a kellékeket és technikákat, amelyek segítségével eltávolíthatod a makacs foltokat a szőnyegből, illetve a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatsz. Bármilyen szennyeződéssel akad is dolgod, az alapszabály mindig ugyanaz: a lehető leghamarabb láss munkához. Minél tovább vársz ugyanis, annál nehezebb dolgod lesz!

Enyhítsd a károkat

Ha valamilyen törmeléket látsz a szőnyegen, mindenekelőtt távolítsd el egy villával vagy kanállal. Ügyelj, hogy ne gyakorolj rá túl nagy nyomást, hiszen nem akarod még mélyebbre nyomni az anyag szálaiba. Ezután óvatosan nyomogasd meg a folt helyét lehetőleg egy színtelen, minta nélküli nedves ruhával vagy papírtörlővel.

A következő lépésben kezeld a szennyezett területet folttisztító oldattal, majd öblítsd le hideg vízzel, végezetül pedig dörzsöld át újra, amíg meg nem szárad. Makacs foltok esetén elképzelhető, hogy a folyamatot többször is meg kell ismételned.

Ha azt akarod, hogy eltűnjön, ne vesztegesd az időt!
Ha azt akarod, hogy eltűnjön, ne vesztegesd az időt!pinstock / Getty Images Hungary

Vannak speciális szennyeződések is, amelyek egyedi megközelítést igényelnek. Ezekre az alábbiakban részletesen is kitérünk.

Vörösbor

Klisének tűnik, de néha sajnos megtörténik. Mit lehet tenni, ha valaki kilöttyinti a bort a kedvenc szőnyegedre, ami persze világos? Először is itasd fel a foltot, amennyire csak lehetséges egy nedves ruha vagy papírtörlő segítségével, majd a maradékot hígítsd fel hideg vízzel, egy tiszta ruha vagy törölköző segítségével.

Most jöhet egy szőnyegekhez szánt folteltávolító, ami általában spriccelős kiszerelésben kapható. Mielőtt azonban befújnád vele a foltot, próbáld ki egy kevésbé feltűnő pontont – például azon a részen, ami belóg a kanapé alá –, hogy nem színezi-e el az anyagot. Ha néhány perc után nincs látható változás, nem lesz vele gond.

Az anyagból annyit permetezz a foltra, hogy elfedje, várj legalább 5 percig, majd próbáld újra felitatni egy hideg vízzel benedvesített ruhával vagy papírtörlővel. Ezt addig ismételgesd, amíg csak szükséges. Lehet, hogy többször is végig kell csinálnod, mire a bor nyomai teljesen eltűnnek.

Néha a legjobbakkal is megesik
Néha a legjobbakkal is megesikmoodboard / Getty Images Hungary

Kutya- és macskapisi

A háziállatok végtelenül cukik, néha ugyanakkor fejfájást is tudnak okozni – például, amikor összepisilnek egy kényes szőnyeget. A CRI (vagyis a Szőnyeg és Szőnyegpadló Intézet) azt javasolja, hogy a baleset nyomait véletlenül se gőztisztítóval kezeld, mert csak rontasz vele a helyzeten.

A teendőd itt is ugyanaz, mint bármilyen más foltnál. Egy sima, színtelen anyaggal itass fel annyi nedvességet, amennyit csak tudsz, majd fújd be egy háziállatok „szennyeződéseihez” való folttisztítóval – megint csak óvatosan, inkább nyomkodva, mint dörzsölve. Ha elsőre nem jön ki, ismételd meg a fenti lépéseket! Második opcióként bevethetsz egy nedves tisztításra alkalmas porszívót is. Amint megvagy, öblítsd le a megtisztított területet hideg vízzel.

Nyugi, mindketten jól jöhettek ki belőle
Nyugi, mindketten jól jöhettek ki belőlekrblokhin / Getty Images Hungary

Kellemetlen szagok

A szagtalanításhoz megint csak át kell nyomkodnod a foltot egy nedves ruhával, aztán szárazzal is, hogy felitasd, ami maradt belőle. Ezután szórd be szódabikarbónával, várj 30 percet és porszívózd fel egy hagyományos porszívóval. Ha a szag továbbra is érezhető, csináld végig újra.

Amennyiben friss foltról van szó, önthetsz rá ecetet is. Ha rajta hagyod egész éjszaka, még hatásosabb lesz. Főleg, ha utána megszórod egy kevés szódabikarbónával is. Ami a gépesített megoldásokat illeti, a szagtalanító sampon és a nedves tisztítás kombinációja szintén eredményre vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hányás

Az egyik legrosszabb dolog, ami a szőnyegre kerülhet, az a hányás. Akár kutyából, akár macskából, akár emberből származik, könnyen tönkreteheti az anyag szálait, ezért gyorsan kell cselekedned. Kezdd azzal, hogy egy villával vagy kanállal eltávolítod a szilárd részeket, ügyelve rá, hogy ne nyomd rá túlzottan a szövetre.

Ha megvan, az ominózus területre tegyél valamilyen folteltávolító terméket, hagyd hatni legalább 5 percen át, majd nyomkodd meg egy nedves ruhával vagy papírtörlővel. Mostanra már bizonyára magadtól is kitalálod: ha nem sikerül maradéktalanul eltávolítani, ismételd meg a procedúrát.

Milyen sűrűn kell porszívózni? 

A CRI szerint legalább hetente, de a forgalmasabb helyeken, mint az iroda, akár naponta kétszer is szükség lehet rá. Az ajánlás szerint úgy 12-18 havonta egy profi szőnyegtisztításra is érdemes sort keríteni.

Nem akarsz macerát? Vegyél szőnyegtisztító gépet!

Egy ilyen készülék úgy néz ki, mint egy álló porszívó, de más elven működik. Amikor előre tolod, tisztítószert juttat a szőnyegre, miközben keféivel alaposan átdörzsöli az anyagot, hátrafelé húzva pedig felszívja a szer maradékát, illetve a fellazított szennyeződéseket is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek