Hűtőgépek tesztje: nem a méret a lényeg

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összesen 275 különböző hűtő- és fagyasztógépet hasonlított össze különböző paraméterek alapján, illetve hasznos tippekkel is szolgált a vásárláshoz.

A teszt során a fogyasztói élmény mellett a stabil energiafogyasztás, azaz a megbízható működés, illetve a környezetkímélő funkciók kapták a legnagyobb hangsúlyt. A vizsgált modellek között hűtőszekrények, kombinált és side-by-side termékek, fagyasztószekrények és fagyasztóládák is szerepeltek, melyek átlagára 52 és 900 ezer forint között mozgott.

Mik a fő szempontok a vásárlásnál?

Mivel a kínálat igencsak szerteágazó, a Tudatos Vásárlók azt javasolják, hogy mielőtt böngészni kezdenéd a kínálatot, gondold át, milyen lehetőségeid és egyéni igényeid vannak. Ehhez a következő kérdéseket tedd fel magadnak:

  • Hol lesz a hűtő és/vagy fagyasztó? Mekkora hely áll rendelkezésre? Van elég mozgástér a pakoláshoz? Merre nyílhat az ajtó? Van konnektor a közelben?
  • Hány ember ételeit és italait kell tárolni benne? Mekkora mennyiséget jelent ez hetente?
  • Jellemzően milyen típusú élelmiszerek kerülnek a hűtőbe? Milyen extra tartozékokra, funkciókra van igény?
  • Mennyi élelmiszert szoktál vagy szeretnél lefagyasztani?
  • Milyenek a bevásárlási szokásaid?

Az egyesület szerint érdemes figyelembe venni, hogy az extra kialakítás, illetve a különleges funkciók gyakran tényleg képesek megkönnyíteni a mindennapokat, más esetekben ugyanakkor nem tesznek hozzá túl sokat a felhasználói élményhez, de megnövelik az árát és magasabb energiafogyasztást vonhatnak maguk után.

Fontos szempont lehet, hogy merre nyílik az ajtó
Fontos szempont lehet, hogy merre nyílik az ajtóZero Creatives / Getty Images Hungary

Mekkora legyen a mérete?

Itt leginkább a térfogat és a kialakítás a fontos, nem pedig az, hogy hány centi magas a hűtő. Előfordulhat, hogy egy nagyobb hűtőbe valójában kevesebbet fogsz tudni pakolni, ezért a választásnál mindig a literben megadott össztérfogatból indulj ki.

Mennyire lényeges az energiaosztály?

A hűtő a nap 24 órájában megy, ezért megéri egy energiatakarékos, A++ vagy A+++ energiaosztályú modell mellett dönteni. Van azonban egy tényező, amire sokan nem is gondolnának. Ha a készülék fogyasztása nem stabil, a külső hőmérséklet és a hűtő telítettségi szintje nagyban befolyásolja teljesítményét, ami jelentős energiafogyasztási többletet jelenthet a gyári értékhez képest.

Hogy zajlott a teszt?

A vizsgálat során a szakemberek laboratóriumban, ellenőrzött hőmérsékletű tesztkamrában ellenőrizték, hogy a készülékek milyen gyorsan hűtik, fagyasztják le az ételt, milyen hangosak, mekkora az energiafogyasztásuk, valamint mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet magasabb külső hőmérséklet vagy áramszünet esetén.

A hűtők és fagyasztók tesztelésének fő nehézsége, hogy ha a vizsgálatokat igazi ételekkel folytatják le, azok textúrája és állaga miatt az eredmények nagyon eltérőek lehetnek. A Tudatos Vásárlók tesztje ezért egységes módszertannal, egy nemzetközi szabvány szerint történt. Ennek alapján a vizsgálathoz az élelmiszereknek megfelelő paraméterekkel rendelkező teszttárgyakat – egységes méretű, egységes töltetű, hőmérővel ellátott „csomagokat” – használtak, melyeknek szenzorai közvetlenül a számítógépre továbbították az adatokat.

A vizsgálatokat egy speciális tesztkamrában végezték
A vizsgálatokat egy speciális tesztkamrában végeztékTudatos Vásárlók Egyesülete

Mennyi az annyi?

Az eredmény azt mutatja, hogy egy stabilan működő, 150-250 literes kombinált hűtőszekrényhez 75 és 589 ezer forint közötti átlagáron lehet hozzájutni. Mint kiderült, az egyes márkák különböző modelljei között hatalmas teljesítménybeli különbségek lehetnek, ezért hűtő vagy fagyasztó vásárlása esetén nem csupán a gyártóból érdemes kiindulni. Sőt, adott esetben jobban járhatsz egy kevésbé ismert márkával.

Ilyen lehet például a Hisense 170 ezer forintért kapható RB400N4BC3 modellje is, ami a hőmérséklet-stabilitás szempontjából nem vizsgázott olyan jól, de mind fogyasztását, mind a hűtés-fagyasztás gyorsaságát tekintve versenyre kelt a prémium termékekkel. Egyel magasabb árkategóriában szintén kiemelkedőnek mondható a Liebherr CNP 4813 modellje is, ami már kifutott, de használtan még el lehet csípni.

A listavezető készülékek előnye, hogy a többi termékhez képest gyorsan hűtenek, fagyasztanak, illetve akkor is stabilan tartják a belső hőmérsékletet, ha túlmelegszik a konyha. Magasabb áruk jellemzően a kényelmi extrákból, a teleszkópos polcokból, fiókokból vagy az extra hűtő és fagyasztó funkciókból fakad, de mindegyik az A++ vagy az A+++ kategóriába tartozik, így kevesebb áramot fogyasztanak. Ez a gyakorlatban akár 20-25 százalékos különbséget is jelenthet. A gyengébben teljesítő modelleknél ezzel szemben már elmaradnak az extra funkciók, de a kedvező fogyasztásról így sem kell lemondani. A teszt részletes eredményét (előfizetés ellenében) ide kattintva olvashatod el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra