Ezért fáj a hajad

Igen, mi is tudjuk, hogy maga a haj nem fáj. Nincsenek benne érzőidegek, sőt, ami a fejbőrön innen van, tulajdonképpen nem is élő valami. Ez kivételes szerencse, ha arra gondolunk, micsoda kiáltozás szűrődne ki az utcára a fodrászatokból, ha nem így lenne. Hajfájás alatt most azt a hajtőnél jelentkező kellemetlen érzést értjük, ami jellemzően egy tartós copf vagy konty kibontáskor jelentkezik.

Rutinos hajfájó vagyok, főleg amióta sokat dolgozunk itthonról: itt valahogy képtelen vagyok kiengedett hajjal létezni. Mivel sokszor van copfban a hajam, esténként rendszeres a lófarok kiengedésekor jelentkező kicsit kellemetlen (egyesek szerint kicsit kellemes) érzet: olyan, mintha elgémberedtek volna a hajszálaim. 

Ilyenkor – hasonlóan ahhoz, mint amikor zsibbadt lábát próbálja mozgatni az ember – némi fésüléssel, lazítással a fájdalom rövid fokozása árán le lehet rövidíteni az érzést. De miért és mi fáj ilyenkor?

Nem a haj

Hogy nem maga a haj, az biztos: éppúgy, ahogy körmünkben, a hajszálak fejbőrön túlnyúló részében sincsenek érzőidegek. Bölcsen úgy lettünk összerakva, hogy ne okozzon fájdalmat a fodrászához és manikűröshöz szaladgálás. A fájdalmat a hajhagymáknál érezzük, amik viszont már bőven el vannak látva idegvégződésekkel. Gondolj bele: míg semmilyen fájdalmat nem okoz, ha nullásgéppel letolják valakinek a haját, mennyire kellemetlen akár egy szálat is kihúzni.

És miért?

Amikor hosszú ideig szoros copfban vagy feltűzve van a hajad, a hajhagymáidban lévő idegvégződések folyamatos stimulust kapnak, hogy természetes növekedési irányuktól eltérő pózban legyenek. Bár nem szeretik, hogy így van, lassan hozzászoknak ahhoz, hogy ebben az irányban kell állniuk. Amikor végre kibontod a hajad, megmozdulnak, és újfajta, az eddigivel teljesen ellentétes stimulus éri őket visszarendeződéskor – ebből ered ez a fejbőri túlérzékenység.

Ez alapvetően nem is baj, de hosszú távon vezethet problémákhoz, ha valaki mindig összefogva hordja a haját. A szoros copf stressz a hajszálaknak, és a rendszeres lófarok sok esetben felelőssé tehető a hajhullásért és a haj töredezéséért is. Ha rendszeresen ugyanott szorítod el a hajad (legyen bármennyire is nem élő ez a keratinszál), a fizikai behatás töredezést és a haj állapotának romlását okozhatja. Ha ügyelni szeretnél hajad épségére, próbáld kerülni a túl szoros frizurákat, vagy ha a nap egy részében így is hordod a hajad, szabadulj meg a kínzó frizurától, amint megteheted. Ha már mindenképpen összefogod, inkább lapos, tarkón nyugvó copfot válassz!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek