7 dolog, amit soha ne csinálj a papírtörlővel

A papírtörlő praktikus segédeszköznek tűnhet a házimunkánál, hiszen mindig kéznél van és könnyű használni, de akadnak azért hátulütői is, amikre nem feltétlenül gondolnál.

Kezdjük a környezetvédelmi szempontokkal. Az Apapartment Therapy szerint a papírtörlő előállítása számos erőforrást igényel, ami a szállítással együtt jelentős karbonlábnyommal járhat, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a szemetesedből a hulladéklerakóba kerül, ahol bomlása során üvegházhatású gázok jönnek létre. Rövidke életciklusa ráadásul nem teszi túl gazdaságos megoldássá, hiszen egy szövetből készült törlőruhával szemben nem éppen tartós, és hamar elfogy, ezért újra és újra meg kell vásárolni. Ha vissza akarod fogni a használatát, akkor először is vedd végig azokat a területeket, amelyeknél nincs rá égető szükséged. Már csak azért is, mert van, ahol többet árt, mint amennyit segít. Itt van 7 dolog, amit soha ne tegyél a papírtörlővel.

Ne pazarold

Gondold végig, hogy mik azok a feladatok, amelyeknél tényleg nem tudod nélkülözni, mert nincs más megoldás, és akkor is csak annyit használj fel belőle, amennyi feltétlenül szükséges. Emellett megteheted akár azt is, hogy kisebb kiszerelésre váltasz, így rá leszel kényszerülve, hogy spórolj vele.

Ne használd durva, éles felületeken

Ha ugyanis megteszed, jó eséllyel el fog szakadni, ezért megint csak pazarlás lesz a vége. A durva, éles felületek tisztításánál jobban jársz egy kefével vagy ronggyal.

Ne gondold azt, hogy jó a képernyőkhöz

Hiszed vagy sem, a papírtörlőnek csiszoló hatása is lehet. Amennyiben el akarod kerülni, hogy a tévéd, a laptopod vagy a mobilod képernyőjén mikrokarcolások (és apró papírfecnik) maradjanak tisztítás után, inkább mikroszálas törlőkendővel töröld át ezeket a felületeket.

Mikrokarcolásokat hagyhat az üvegfelületeken
Mikrokarcolásokat hagyhat az üvegfelületekentab1962 / Getty Images Hungary

Ne akard kiszedni vele a foltot a szőnyegből 

A szőnyeg szálai csak apró darabokra fogják szaggatni, amelyek beleragadnak az anyagba, így nemhogy a folt nem fog eltűnni, hanem csak még nagyobb rumli lesz belőle. Ha fel akarod lazítani a szennyeződést, egy fehér ronggyal próbálkozz.

Ne húzd le a vécén

Igen, kétségtelen, hogy a vécécsészébe dobva könnyű megszabadulni tőle, de nem biztos, hogy megéri. A papírtörlő sok vizet képes felszívni, viszont nem foszlik szét egykönnyen, ezért dugulás lehet a vége.

Ne pucolj vele ablakot, tükröket

Feltéve, hogy a csillogó, tiszta felület a cél, foltok vagy maszatok nélkül. A papírtörlővel ez nem fog összejönni, mert apró cafatok és szemcsék maradnak utána. Amit keresel, az a mikroszálas törlőkendő, ami magához vonzza a port, és valóban foltmentes üvegfelületeket eredményez.

Ne használd szemüvegtisztításra (vagy bármilyen lencséhez)

Ahogy korábban említettük, a papírtörlőnek súroló hatása lehet, így a szemüvegek, napszemüvegek tisztítására sem alkalmas, melyek gyakran olyan védőréteggel vannak ellátva, amit a papírtörlő károsít. Hasonló okokból nem tanácsos a fényképezőgép lencséit sem dörzsölgetned vele, és ez a telefonodban lévőre is érvényes. Maradj inkább a jól bevált mikroszálas kendőnél.

Oszd meg másokkal is!
Mustra