Így lesz tartós a vágott virág

Egyesek szerint csak a kertben szép, mások úgy gondolják: a legjobb, ha a lakásban is illatozik egy-egy nagy csokor virág. Az biztos, hogy ha már kapunk néhány szálat, a lehető legtovább szeretnénk gyönyörködni benne. Hogyan lehetséges ez?

Van egyáltalán mód arra, hogy a virágok ne akkor hervadjanak el, amikor lejárt az idejük, vagyis 1-2 nap alatt? Segíthet a szódabikarbóna, a fehérítő, a víz cserélése, ráolvasás és más lájfhekkek? És ha igen, vajon mitől működik egyik és másik tipp?

Néhány napból nem lesznek hetek, de valóban segíthetünk a virágoknak egy kicsit tovább frissnek maradni a lakásban is. 

Így lesz tartósabb a vágott virág

Az agraroldal.hu szerint a cukor és az ecet a titok. A portál javaslatai szerint a legfontosabb, hogy egy tiszta vázába öntsünk 1 liter meleg vizet, majd 2 evőkanál cukrot is kanalazzunk a vízbe. A cukor segít táplálni a virágokat és elősegíti a virágzást. Ezután adjunk hozzá 2 evőkanál fehér ecetet, és jól keverjük össze – ez gátolja majd a baktériumok szaporodását, és hosszabb ideig megőrzi a virágok szépségét. Végül ferde szögben vágd le a virágok szárát – így nagyobb felületen lesznek képesek felszívni a vizet. A csokrot próbáljuk hűvös, huzatmentes helyre rakni, ahol nem éri túl sok napfény.

De vajon működik ez a sok trükk, és ha igen, mindegyikben hihetünk?

Az education.com egy kísérletet is végzett a témában, amiben több módszert teszteltek. Az eredményeik szerint a ferdén vágás például sokat számít. 

A lakás egyik legszebb dísze lehet a vágott virág
A lakás egyik legszebb dísze lehet a vágott virágTom Merton / Getty Images Hungary

Ha egy növényt vízbe teszünk, a gyökereitől, vagyis nagy mennyiségű tápanyagtól vágjuk el, de ha a szárakat ferdén vágjuk ahelyett, hogy egyenesen kereszteznénk, akkor a nagyobb felületen jobban felszívja a vizet.

A kísérletből az is kiderült, hogy a cukor és az ecet helyett használt fehérítő/fertőtlenítő is segített a virágoknak friss állapotban maradni. A cukor olyan tápanyagokkal látta el a virágokat, amelyek nem találhatók meg a vízben, míg a fehérítő tisztítja a vizet és elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek miatt a virágok gyorsan elhervadnának. De vigyázat: ha túl sokat használunk ezekből, az okozhatja a virág gyorsabb pusztulását, akkor már inkább semmit ne adjunk a vízhez – teszik hozzá a szerzők. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra